Finante

Indicii bursieri românești au avut evoluții ascendente pe termen lung

Finanțarea companiilor prin listarea la bursă

01.08.2017

Interesul companiilor româneşti pentru listarea la BVB este în creştere. În Statele Unite, în jur de 80% din companii se finanţează pe piaţa de capital şi doar 20% prin împrumuturi bancare. În Europa însă, procentele sunt fix invers: majoritatea companiilor aleg creditele pentru finanţare şi numai 20% listarea la bursă, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti. În România, aceste cifre sunt, din păcate şi mai reduse.

Motivul este reprezentat de faptul că ţara noastră nu deţine o cultură bursieră şi financiară prea dezvoltată, experienţa capitalismului fiind aşadar una redusă. Însă şi în acest condiţii, listarea la bursă aduce importante avantaje pentru o companie, fiind vorba de beneficii financiare imediate, de avantaje de marketing, transparenţă, credibilitate şi beneficii care ţin de guvernanţa corporativă.

Mai exact, prin listarea la bursă se facilitează fluxul de capital dintre investitorii care dispun de fonduri și antreprenorii care au nevoie de finanţare pentru a efectua investiţii care duc la dezvoltarea business-ului.

Bursa românească

Bursa de Valori Bucureşti este principalul operator bursier care funcţionează în ţara noastră, fiind înfiinţată în anul 1995 şi continuând tradiţia Bursei bucureştene care şi-a început activitatea pe data de 1 decembrie a anului 1882.

Înfiinţarea Bursei româneşti a avut loc în 1881, prin decret regal, în urmă adoptării „Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri”, activitatea instituţiei debutând însă de-abia peste un an, în decembrie 1882, în clădirea Camerei de Comerţ.

Evoluţia pieţei de capital româneşti a urmărit într-un mod similar evoluţia economiei în ansamblul său, cunoscând perioade de dezvoltare susţinută înainte de criza economică din 1929-1933 şi în perioada dintre criză şi cel de-al doilea război mondial. Instaurarea comunismului a însemnat şi dispariţia, pentru aproximativ cincizeci de ani, a Bursei de Valori Bucureşti, reînfiinţată de abia în anul 1995. După această perioadă, interesul pentru piaţa de capital a cunoscut o creştere importantă.

O piaţă pentru companiile mari şi una pentru startup-uri

Bursa de Valori București (BVB) deţine atât o Piaţă Principală destinate companiilor mature, cât şi o piaţă destinată startup-urilor sau IMM-urile, denumită AeRO.

Pe cele două pieţe ale bursei româneşte pot fi emise acțiuni sau obligațiuni, iar pentru a se putea lista, o companie trebuie să devină o societate pe acțiuni (SA).

Avantajele aduse de listarea de bursă pentru o companie:

  • atragerea de fonduri;

  • diversificarea surselor de finanţare;

  • creşterea vizibilităţii firmei în rândul partenerilor de afaceri.

Piața Principală este dedicată companiilor mari, care îndeplinesc câteva criterii: au întocmit situații financiare pentru ultimii trei ani (cel puțin), au o capitalizare anticipată de cel puțin un milion de euro și sunt dispuse să renunțe la 25% dintre acțiuni – acestea trebuie să ajungă în urma ofertei în portofoliile investitorilor, devenind astfel libere la tranzacționare.

Pentru piața AeRO, cerințele de listare sunt mai relaxate, tocmai pentru a admite accesul companiilor de dimensiuni mici și mijlocii care nu îndeplinesc condițiile de mărime și vechime necesare listării pe Piața Principală.

Pentru ca un IMM să se listeze e nevoie ca acesta să fie evaluat la cel puțin 250.000 de euro (sau să aibă capitaluri proprii care pornesc de la această valoare), să scoată la tranzacționare 10% dintre acțiuni, sau să aibă minimum 30 de acționari.

Bursa de Valori București permite tranzacționarea zilnic de luni până vineri. Orarul de tranzacționare diferă în funcție de piețe și de tipul instrumentelor financiare. Piața reglementată are sesiunea de Pre-Deschidere de la 9:30 la 9:45 AM (ora Europei de Est), sesiunea de tranzacționare obișnuită este în intervalul 9:45 – 17:45, Pre-Închiderea este de la 17:45 la 17:50, iar de la 17:50 la 18:00 este sesiunea de Tranzacționare la închidere.

Cum se poate lista o companie?

Pentru a se lista pe Piaţa Principală, o companie poate realiza acest lucru prin mai multe modalități.

Oferta Publică Iniţială (IPO)

Cel mai des utilizată metodă pentru extinderea bazei de investitori este printr-o Ofertă Publică Iniţială (IPO – “Iniţial Public Offering”). Oferta se adresează tuturor investitorilor, atât pe segmentul retail, cât şi către cei instituționali. De fapt, această reprezintă prima vânzare către public a acţiunilor unei companii, care va avea ca rezultat final listarea acestor acţiuni la bursă.

Conform unui studiu efectuat de BVB, o companie atractivă deţine o poziţie financiară solidă şi cu perspective bune de dezvoltare şi creştere, îşi desfăşoară activitatea într-un domeniu cu reprezentativitate redusă la Bursa de Valori Bucureşti, precum IT, Agribusiness, Retail, Food & Beverage, Materials, Real – Estate, Telecom, are o capitalizare estimată de minimum 15 milioane de euro şi nu are investiţii semnificative în afara obiectului principal de activitate.

Plasament privat

Plasamentul privat reprezintă o altă modalitate de listare. Acesta este o ofertă de acţiuni care nu este adresată publicului larg. Pentru a efectua un plasament privat trebuie îndeplinite o serie de condiţii.

Listare tehnică

O companie se poate lista şi fără să deruleze în prealabil o ofertă publică, în cazul în care sunt îndeplinite cerinţele privind mărimea, free-float-ul şi vechimea necesară listării la Bursa de Valori Bucureşti.

Listare duală

O listare duală reprezintă o modalitate de listare la Bursa de Valori Bucureşti pentru o companie care este deja listată pe o altă bursă. Această listare poate fi folositoare companiilor care au afaceri în ţara noastră şi care vor să îşi finanţeze dezvoltarea business-ului pe plan local.

Pentru listarea pe AeRO o companie poate apela la:

Oferta publică iniţială (IPO): necesită întocmirea unui prospect de listare, precum şi parcurgerea procedurilor legale şi regulamentare.

Plasamentul privat: o oferta adresată unui număr limitat de potenţiali investitori.

Listarea tehnică: listarea are loc fără derularea în prealabil a unei oferte publice.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București a fost de 152,5 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2017, nivel care corespunde unei cifre de peste 33,8 miliarde de euro. Din această sumă, capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 81 de miliarde lei, adică 18 miliarde de euro.