Stiri: Finante

Finanțarea școli

Finanțare școli: Ce Hotărâre a aprobat Guvernul?

05.02.2024

Finanțare școli. Guvernul a aprobat Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar particular şi confesional acreditate și autorizate, fără taxă.

Costul standard

Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile de natură salarială, pentru învățământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat și autorizat, crește în anul 2024 cu 38% față de nivelul din 2023, respectiv de la 6.834 lei la 9.431 lei, potrivit unor acte normative adoptate de Executiv.

Este cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev în sistemul de învățământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienților de diferențiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreșcolar, la 23.150 lei.

Cheltuielile cu formarea continuă

De asemenea, costul standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev privind cheltuielile cu formarea continuă și cheltuieli cu bunuri și servicii, care crește cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creșterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev. Și în acest caz valorile pot fi superioare, în funcție de tipul de unitate, mediul urban/rural și zona de temperatură în care este încadrat fiecare județ.

Astfel, se obțin valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreșcolar.

Citește și VeroTherm investește în extinderea capacităților de producție