Stiri: Agricultura

Cuantum per hectar plati unice 2021

Finanțări agricultură. OTP Bank România: volumul creditelor s-a dublat în 2018

05.06.2019

Finanțări agricultură OTP Bank România. Instituția de creditare a raportat o creștere de 112% a volumului de finanțări noi acordate pentru agricultură în cursul anului 2018, creșterea fiind susținută de cererea ridicată pentru prefinanțarea prin Creditul pentru Dubla prefinanțare a subvențiilor APIA SAPS, dar și pentru finanțări destinate investițiilor.

Finanțări agricultură OTP Bank România. Dezvoltarea portofoliului

Banca pune accent pe dezvoltarea portofoliului destinat sectorului agriculturii prin extinderea și personalizarea produselor și serviciilor destinate clienților din acest domeniu. Banca se adresează  atât marilor exploatări agricole, cât și inițiativelor familiale și de mici dimensiuni.

Finanțări agricultură OTP Bank România. Creditul pentru Dubla prefinanțare a subvențiilor SAPS

Cel mai cunoscut și accesat produs este Creditul pentru Dubla prefinanțare a subvențiilor SAPS, produs unic pe piața bancară din România, care permite finanțarea în avans de până la 160%.

Unicitatea produsului constă în prefinanţarea subvențiilor pentru doi ani, în baza adeverinţei emise de APIA și prin faptul că poate fi accesat de o gamă largă de clienți: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale și întreprinderi individuale, în calitate de producători agricoli sau fermieri, care solicită plata în cadrul SAPS (schema de plată unică pe suprafață).

Finanțări agricultură OTP Bank România. Desfășurarea activităților curente

Ţinând cont de scopul finanţărilor solicitate, creditele destinate clienților din sectorul agribusiness se adresează fermierilor care fie au nevoie de:

  • finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente
  • investiții pentru achiziția de terenuri agricole
  • investiții pentru cumpărarea de noi utilaje agricole
  • investiții pentru modernizarea fermelor
  • investiții pentru alte activități cu scop de dezvoltare, precum cercetarea

Finanțări agricultură OTP Bank România. Ce spune conducerea băncii?

„În ultimii ani, obiectivele fermierilor au ajuns la un numitor comun, iar aceștia au dezvoltat un standard în menținerea companiilor la un nivel ridicat de activitate și tehnologizare. Creșterea competitivității, creșterea capacității, dezvoltarea tehnologică sunt doar câteva dintre obiectivele asumate în ultimii ani. Astfel, fermierii știu acum să construiască un plan de afaceri solid, nivelul de educație financiară este unul din ce în ce mai ridicat, iar imperativitatea investițiilor și a creșterii competitivității este conștientizată, la fel ca în orice alt domeniu important din punct de vedere economic”, a declarat Roxana Hidan, Director Direcția IMM, OTP Bank România.

Finanțări agricultură OTP Bank România. Tehnologizare

În ultimii zece ani se observă o tendinţă tot mai puternică a fermierilor pentru exploatarea suprafețelor mari, astfel că aceștia au investit masiv în tehnologie modernă, iar după echiparea fermelor cu echipamente de producție performante s-au orientat și către dezvoltarea silozurilor și a altor capacități de stocare. Capacitatea de investiție în această direcție depinde direct proporțional de puterea financiară și dimensiunea exploatării agricole, fermierii apelând atât la resurse proprii cât și la fonduri atrase, în special prin proiecte cu finanțare din fonduri europene.

„Există un progres vizibil în ultimii ani, iar sistemele de stocare realizate recent au un grad ridicat de complexitate. Chiar dacă România nu deține un stoc important de spații de depozitare, totuși, nu mai are deficit în acest domeniu. S-au realizat multe spații de depozitare și această direcție de integrare a activităților este în plină dezvoltare”, a adăugat Roxana Hidan.

Citește și Ziua Mediului 2019, 5 iunie. Copiii construiesc cel mai mare copac din plastic