Stiri: Finante

Fonduri pentru eficientizare energetică

BERD sprijină economia României. Ce finanţări acordă banca?

10.02.2022

Finanţări BERD. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, au discutat subiecte legate de climatul investițional, finanțarea companiilor locale, sprijinirea dezvoltării infrastructurii și sprijinirea îndeplinirii unor ținte și jaloane asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întâlnirea de la sediul MF a avut loc în marja vizitei oficiale a BERD în România, în perioada 7-9 februarie 2022.

Ce spune ministrul Finanţelor?

“Salut activitatea BERD în România și sprijinul acordat afacerilor românești. Rolul BERD în finanțarea investițiilor la nivel local este vital, prin colaborarea directă cu administrațiile locale și companiile din subordinea acestora. Cred că este foarte important să realizăm împreună o strategie pe termen mediu țintită pe proiecte locale, pentru dezvoltarea regională, atât de necesară pentru România” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Finanţări BERD. Reforme

De asemenea, a fost adusă în discuție importanța colaborãrii cu BERD în privința implementării reformelor asumate prin PNRR și continuarea dialogului pe linia Invest EU.

BERD este unul din cei mai mari investitori instituționali din România, concentrându-se pe promovarea stabilității și pe extinderea produselor din sectorul financiar, pe îmbunătățirea infrastructurii prin eficiență și prin implicarea sectorului privat. La rândul său, reprezentantul Băncii și-a arătat disponibilitatea de a sprijini România prin creșterea finanțării proiectelor, precum și prin asistența tehnică acordată în domenii strategice ca: energie, municipalități și infrastructură.

Infrastructură durabilă

Strategia de țară pentru România, aferentă perioadei 2020-2025, are în vedere promovarea investițiilor în infrastructura durabilă și dezvoltarea regională, sprijinirea productivității prin expansiunea sectorului corporate și perfecționarea competențelor și extinderea intermedierii financiare și a piețelor de capital.

BERD a investit până în prezent aproximativ 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte, din care 176 de proiecte sunt în curs de implementare, cu o valoare de cca. 2,121 miliarde euro. Acestea sunt structurate pe trei mari categorii de beneficiari:

  • instituţii financiare (485 milioane euro)
  • industrie, comerţ şi agribusiness (915 milioane euro)
  • infrastructură durabilă (721 milioane euro).

Citeşte şi Ce finanţare a primit ALRO Slatina de la EximBank?