Finanţări europene pentru industria de cercetare din România

Europarlamentarul Victor Negrescu a anunţat obţinerea unei finanţări de 5,3 milioane de euro pentru industria și cercetarea din ţara noastră. Fonduri sunt asigurate prin intermediul a trei proiecte-pilot și două acțiuni pregătitoare iniţiate de eurodeputat și validate de Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.

Din cele 5,3 milioane de euro, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, în timp ce restul de 1,3 milioane de euro se referă la dezvoltarea sectorului IT.

La acestea se mai adaugă un program pilot în valoare de 1 milion de euro, aflat deja în curs de implementare și referitor la creșterea accesului la servicii de Sănătate în mediul rural.

„Sunt foarte mulțumit că am reușit să aduc bani pentru România apelând la acest mecanism al proiectelor pilot oferit de Parlamentul European! Astăzi, inițiativele mele s-au votat în cadrul Comisiei pentru Bugete, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, aceste milioane de euro se vor traduce în avantaje concrete pentru români, dar și pentru sectorul IT din UE. Majoritatea proiectelor pilot pe care le-am introdus vizează în mod direct România și se referă la: dezvoltarea fabricilor inteligente și retehnologizarea zonelor afectate de dezindustrializare; utilizarea noilor tehnologii și a instrumentelor digitale în educație; stimularea competențelor digitale pentru a produce noi profesii, noi metode de învățământ și noi locuri de muncă; îmbunătățirea educației privind plata taxelor online și combaterea evaziunii prin mediul digital; specializări inteligente la nivel regional, care să lege mai bine bursa joburilor competitive cu pregătirea forței de muncă”, a detaliat eurodeputatul Victor Negrescu.