Agricultura

Modernizarea sistemului de irigații

Finanțări majore pentru sistemul de irigații

23.07.2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vrea să ofere 1 miliard de euro din fonduri structurale pentru irigații în acest an, investiție necesară pentru modernizarea sistemului și asigurarea recoltelor, dată fiind seceta. Asta în condițiile în care anul trecut doar o pătrime din suma de bani a fost direcționată către acest sector. Banii ar urma să extindă suprafața irigabilă cu 800 de mii de hectare și să oprească astfel transferul infrastructurii către mediul privat.

Suma de un miliard de euro a fost calculată de Banca Mondială în cadrul unui studiu, care avea drept scop refacerea şi modernizarea sistemului de irigaţii din România. Țara noastră are în prezent o infrastructură de irigaţii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt asigurate din punctul de vedere al irigațiilor, din cauza prețurilor mult prea ridicate ale fermierilor. Pe lângă sistemul în sine, autorităţile spun că aceste costuri sunt mari și din cauza consumului mare de energie al instalaţiilor vechi de peste 40 de ani.

De la sistemul național, la unul individual

irig-aug-3Sistemul de irigații la nivel național este dificil de întreținut și de refăcut. Tocmai de aceea mai multe cooperative ale fermierilor din țară sunt de părere că un sistem de irigații individual, realizat la nivel de fermă, ar fi mult mai util și adaptabil nevoilor acestora, principalele avantaje fiind economiile de curent, dar nu în ultimul rând și cele de apă.

Agricultorii sunt de părere că Ministerul Agriculturii ar trebui să-i sprijine pe fermieri pentru a-şi realiza sisteme de irigaţii individuale, mai economice, adaptate propriilor nevoi decât să arunce miliarde de euro pe sisteme de irigaţii “mamut”.

Construirea de sisteme de irigații proprii, prin picurare, sunt mult mai economice, consumând de două ori mai puțină apă, spun fermierii. Informația este suținută și de date precise: prin picurare, la un hectar de teren este nevoie de 15 kilometri de bandă de irigat și de 150.000 de picurătoare, montate din 10 în 10 centimetri. Un picurător consumă până în 2 litri de apă pe oră, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 300.000 de litri pe oră, aproape jumătate din cantitatea folosită prin sistemul de aspersoare utilizat în prezent.

Energia electrică ar trebui subvenționată de stat

Cooperativa Micilor Fermieri Argeşeni solicită autorităților finalizarea reactorului 3 de la Cernavodă, pentru a furniza energie gratuită fermierilor pe timpul verii, un proiect a fost deja depus în acest sens la Ministerul Agriculturii.

Activitatea reactorului ar putea fi susţinută de energia produsă iarna ce ar putea fi vândută pentru a acoperi cheltuielile din timpul verii – este singura soluție viabilă pe care o văd cei din Cooperativa Micilor Fermieri Argeşeni. Printr-o astfel de schimbare, România s-ar alinia țărilor unde energia electrică pentru fermieri este subvenționată și astfel prețurile pentru susținerea recoltelor ar fi mult mai mici.

Soluția vine de la smartphone

irig-aug-2Tehnologia intervine și în acest sector, astfel că un nou proiect cu finanțare europeană poate deveni soluția pentru costurile mari ale irigațiilor. Mai exact, potrivit studiilor World Wide Fund for Nature, la nivel global aproape două treimi din apa utilizată în agricultură sunt irosite. Asta din cauza sistemelor ineficiente de irigaţie. Pentru a micșora pierderile, WaterBee Demostration Project este un proiect care testează un nou sistem de management al irigaţiilor, cu ajutorul unor tehnologii noi.

Mai exact, cu ajutorul unor senzori amplasați în pământ se va măsura nivelul de umiditate al solului. Acest nivel va putea fi chiar programabil, în funcție de nevoile diferitelor culturi. Cu ajutorul unui program (aplicații) instalat pe un telefon inteligent, se primesc informații utile de la acești senzori și femierul va afla care sunt soluțiile pe care trebuie să le ia pentru a ridica gradul de umiditate al solului. Tot cu ajutorul telefonului mobil pot fi apoi declanșate comenzile către sistemul de irigații care să pornească atunci când e nevoie și să se oprească imediat ce nivelul de umiditate al solului revine la normal.

irig-aug-1“Ne-am dorit să creăm ceva care să fie cât mai uşor de utilizat de către fermieri, flexibil şi robust” spune John O’Flaherty, director tehnic al National Microelectronics Applications Centre (MAC), care a realizat sistemul WaterBee.

Prețul unui astfel de sistem inteligent se ridică la aproximativ 3.500 de euro, sumă de bani deloc mică pentru fermieri, dar care poate fi recuperată în doar câțiva ani de către aceștia, date fiind economiile realizate în tot acest timp. Prototipuri ale sistemului sunt deja testate în mai multe țări, printre care Finlanda, Marea Britanie, Suedia, Spania sau Estonia. Aici culturi precum cele de cartofi, salată, fructe de pădure și dovlecel sunt susținute prin sistemul inteligent conectat la un smartphone. În urma testelor, sistemul a redus consumul de apă la 50% la recoltele de cartofi din Marea Britanie.