Stiri: Companii

Ajutoare de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare.

Finanţări pentru companiile afectate de pandemie: Anunţul făcut de Comisia Europeană

10.08.2022

Finanţări pentru companiile afectate de pandemie. Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o schemă a României, în valoare de 358 de milioane de euro (1,7 miliarde de lei), pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei de coronavirus.

Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Măsura va fi deschisă companiilor micro, mici şi medii afectate de pandemia de coronavirus şi active în sectoarele manufacturier, comerţ angro şi cu amănuntul şi turism.

Finanţări pentru companiile afectate de pandemie. Subvenţii directe

Sprijinul se va acorda sub formă de subvenţii directe. Măsura este destinată să ajute companiile să finanţeze investiţii în active tangibile şi intangibile şi să depăşească deficitul de investiţii acumulat în economie din cauza crizei coronavirusului. De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 1.000 de companii.

Comisia Europeană a constatat că schema este în conformitate cu condiţiile cadrului temporar. În special, ajutorul nu va depăşi 1% din bugetul total al schemei per beneficiar, va viza investiţiile în active tangibile şi intangibile, dar nu investiţii financiare, nu va depăşi nivelul maxim prevăzut în Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat şi se va acorda până la 31 decembrie 2022.

Măsura este necesară

CE a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu art. 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeşte şi Fonduri suplimentare pentru schema de ajutor de stat dedicată investiţiilor cu impact major în economie