Fonduri pentru tinerii fermieri

Finanţări pentru tinerii fermieri: AFIR deschide o nouă sesiune de proiecte

16.09.2020

Finanţări tineri fermieri. Începând cu 16 septembrie, tinerii fermieri pot solicita finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) într-o nouă sesiune care va dura timp de o lună, anunţă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Finanţări tineri fermieri. Submăsura 6.1

Finanţarea vizează submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020. Pragul de calitate pentru primirea proiectelor este de 25 de puncte.

Până în prezent, au fost depuse 116 proiecte în valoare de peste 4,8 milioane de euro.

Finanţări tineri fermieri. Fondurile disponibile

La ora actuală, din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanţare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziţie 38,19 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocaţi tinerilor din diaspora.

AFIR încurajează pe toţi cei interesaţi să depună cerere de finanţare să consulte situaţia depunerilor la zi, pentru a evalua corect şansele de a obţine a unei finanţări în contextul posibilităţii depunerii unui număr mare de proiecte cu punctaj similar.

Instituţia reaminteşte faptul că finanţarea se acordă în urma evaluării proiectelor în funcţie de criteriile de selecţie şi criteriile de departajare detaliate în Ghidul Solicitantului. În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, departajarea acestora se face în funcţie de nivelul de calificare în domeniul agricol. De asemenea, în cazul în care există proiecte cu acelaşi punctaj şi aceleaşi priorităţi, departajarea se va face în ordine descrescătoare a dimensiunii economice a exploataţiei agricole exprimate prin standard output (SO).

Finanţări tineri fermieri. Sprijinul este 100% nerambursabil

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil. Ajutorul are o valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.

Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare
  • 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanţare.

Depunerea cererilor se poate încheia şi înainte de 15 octombrie

Depunerea cererilor de finanţare se poate încheia înainte de termenul limită (15 octombrie 2020, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii.

Citeşte şi Cacharel deschide primul său magazin din România. Unde este situat?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Finanţări pentru tinerii fermieri: AFIR deschide o nouă sesiune de proiecte

  1. Pingback: Finanţări pentru tinerii fermieri: AFIR deschide o nouă sesiune de proiecte – Reporter

Comentariile nu sunt permise.