Stiri: Companii

Firmele fără angajaţi fac afaceri de miliarde. Cum este posibil?

20.10.2015

Anul trecut, la Ministerul Finanţelor, erau înregistrate 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu şi-au declarat salariaţii, faţă de 116.620 în anul anterior. Cea mai profitabilă companie fără angajaţi a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, conform unui analize KeysFin.

Firmele fără angajaţi au raportat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din ţara noastră, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestor companii este în scădere cu 0,69% faţă de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajaţi a fost de 43,9 miliarde lei.

“Economia românească este una plină de paradoxuri. Dincolo de faptul că marea majoritate a firmelor au sedii în apartamente şi garsoniere, există peste 100 de mii de firme care fac afaceri fără niciun salariat”, se arată în analiza citată

Domeniile cu cele mai multe firme fără salariaţi

Cele mai multe firme fără niciun angajat activau în domeniul comerţului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%).

“Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie”, spun analiştii de la KeysFin.

Cele peste 100 de mii de firme fără angajaţi pot fi împărţite în trei clase distincte – unele care funcţionează ca “afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi şi altele care preferă să angajeze la negru.

“Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiştii KeysFin.

Analiştii mai precizează faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.

Top 10 firme fără angajaţi

În top 10 firme fără angajaţi, cele mai multe sunt din Capitală şi au ca domeniu de activitate construcţiile.

Clasamentul este condus de un nume important, firma de construcţii Strabag AG Austria, sucursala Bucureşti-România, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei şi un profit net de 17,3 milioane lei. Toate acestea, fără niciun angajat declarat.

Pe poziţiile următoare s-au clasat, în ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploieşti-Romania, cu afaceri de 208,1 milioane lei şi un profit de 9,1 mil.lei, producătorul de energie Verbund Amec FosterTrading Romania SRL, cu un business de 105,2 milioane lei şi profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS – sucursala Bucureşti – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei şi pierderi de 386 mii lei, firma de construcţii Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei şi un profit de 919 mii lei şi firma specializată în comerţ Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei şi un profit de 85,6 mii lei.

“Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcţiilor, care angajează diverse lucrări şi pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, aşa explicându-se şi faptul că nu au declarat angajaţi”, au explicat analiştii KeysFin.