Stiri: Finante

Firmele încep să obţină mai uşor finanţări

25.09.2014

Firmele româneşti au obţinut, în acest an, mai uşor finanţări, procentul celor cărora le-a fost refuzată cererea de finanţare fiind în scădere cu 6 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut, potrivit studiului EY – „Accesul antreprenorilor români la finanţare”.

Această scădere dă un semnal pozitiv antreprenorilor care sunt în în căutare de finanţare.

Raportul mai arată că peste 50% din firmele româneşti finanţate au afirmat că au primit cea mai recentă rundă de finanţare în ultimul an. În plus, ponderea celor care au obţinut ultima finanţare cu mai mult de patru ani în urmă a scăzut cu 3%.

„Firmele încep să îşi finanţeze în mod accelerat nevoile de business, pe măsură ce mediul de finanţare şi investiţii se îmbunătăţeşte”, explică reprezentanţii EY.

Majoritatea finanţările obţinute de antreprenorii români au avut ca destinaţie investiţiile. Nivelul depăşeşte 60% din totalul finanţărilor şi reprezintă un avans spectaculoas faţă de anul trecut, de aproape 20 procente.

Antreprenorii nu sunt foarte optimişti

Totuşi, antreprenorii nu sunt foarte optimişti în privinţa perspectivelor de acces la finanţare în perioada următoare, peste jumătate dintre cei care au răspuns chestionarului EY considerând că evoluţia economiei din acest an nu va avea un efect pozitiv asupra accesului la finanţare.

„Creditul bancar rămâne pe mai departe cea mai importantă sursă de finanţare pentru antreprenori, dar tendinţa este descrescătoare (-10 puncte procentuale), scăzând sub 50% din preferinţe. Cea de-a doua sursă importantă de finanţare luată în calcul de antreprenori e reprezentată de fondurile europene, a căror pondere aproape s-a dublat în preferinţe faţă de anul trecut, ajungând la 26%”, se precizează în studiu.

Ajutoarele de stat, doar 1%

Ajutoarele de stat sunt, într-o măsură foarte mică, de doar 1%, o opţiune pentru finanţarea proiectelor, în ciuda eforturilor statului de implementare a diverselor scheme de ajutor.

Raportul mai precizează că cele mai multe companii nu şi-au schimbat finanţatorul în ultimii doi ani. Acest lucru denotă fie lipsa de opţiuni, fie faptul că firmele sunt mulţumite cu termenii finanţării obţinute.

În ceea ce priveşte monitorizarea gradul de îndatorare, 70% dintre antreprenori fac acest lucru în mod curent, în 20% dintre companiile incluse în studiu, această sarcină fiind preluată de o altă persoană din companie, Doar în 9% dintre firme nu se monitorizează gradul de îndatorare, în timp ce 1% dintre antreprenori afirmă că nu ştiu cum ar putea monitoriza acest indicator.

În ce sectoare se obţin cel mai uşor finanţări

Antreprenorii români sunt de părere că sectorul IT ocupă primul loc în clasamentul domeniilor în care se obţin cel mai uşor finanţări. Însă, faţă de anul trecut s-a raportat o scădere abruptă, de la 39%, la doar 25%, anul acesta.

De asemenea, alte sectoare în care se obţin mai uşor finanţări sunt:  agricultura, energia verde şi producţia, toate fiind în creştere în ceea ce priveşte atractivitatea pentru finanţatori.

„Pentru cei mai mulţi dintre antreprenori, calitatea business plan-ului rămâne, ca şi la ediţia trecută a studiului, cel mai important factor în obţinerea finanţării. Ideea de business rămâne pe ultimul loc în ordinea importanţei, dar înregistrează cea mai accelerată creştere, cu 5 puncte procentuale, atingând 14%. Între cele două extreme se situează calitatea echipei şi experienţa anterioară de business, istoricul financiar şi calitatea garanţiilor”, au mai spus reprezentanţii EY.

În ceea ce priveşte factorul decisiv pentru antreprenori în alegerea ofertei de finanţare, este reprezentat ca şi anul trecut de păstrarea independenţei în deciziile de business (36% dintre respondenţi), urmat de costurile cele mai mici (23%) şi de calitatea garanţiilor (17%).