Stiri: Stiri

Firmele interesate Cupru Min s-au retras din procesul de privatizare

13.12.2013

Astăzi a fost finalizată procedura de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, cele nouă companii interesate de achiziţie restrângându-se din procesul de privatizare. Procedura a constat în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, conform Memorandumului aprobat în şedinţa de Guvern din data 27 februarie 2013, a anunţat Ministerul Economie.

“Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, oră 10:00) niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în fază de negociere, nu a depus ofertă angajanta în etapă finală a procedurii”, a precizat sursa citată.

Ambele compananii participante au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, pe parcursul negocierilor.

Condiţiile au fost stabilite prin Caietul de Sarcini şi au vizat în principal preţul minim sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii.

“Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din Caietul de Sarcini, Comisia de negociere nu a putut acceptă aceste propuneri deoarece ar fi fost încălcate princiipiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor”, explică reprezentanţii Ministerului Economiei, într-un comunicat de presă.

Prin urmare, în perioadă următoare se vor reanaliza principiile din Memorandum care au stat la bază acesteia şi condiţiile din Caietul de sarcini, pentru a se stabili o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min, plecând de la observaţiile desprinse din derularea acestei proceduri.

Compania înregistrează la ora actuală o evoluţie economică pozitivă. În primele zece luni ale anului, Cupru Min a raportat un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a înregistrat un profit de 11 milioane de lei. De asemenea, veniturile totale din perioadă ianuarie-octombrie 2012 s-au ridicat la 138,5 milioane de lei, iar în ultimele 7 luni a fost dublat volumul de investiţii în descoperta, crescând gradul de asigurare cu rezerve de minereu.

“Situaţia financiară a companiei este stabilă în acest moment. Societatea nu are angajate credite şi nu înregistrează restanţe la bugetul de stat. Principală prioritate a managementului societăţii este identificarea finanţării pentru realizarea investiţiilor”, conform Ministerului Economie.

În data de 27 februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvern, s-a stabilit strategia de atragere de investiţii la Cupru Min. Obiectivul este reprezentat de cooptarea unui partener comercial strategic care să ofere un avans de 40 milioane de euro într-un proiect de investiţii pe 3 ani, plătibil până la 13 ianuarie 2014, şi care să fie capabil să cumpere cantitatea de minereu exploatată pe o perioadă de 7 ani, respectiv 45.000 de tone de  concentrat de cupru la un preţ minim de 6.900 dolari pe tonă.