Slide

Stiri: Finante

Firmele mici nu au resimţit beneficiile reducerii CAS cu 5%

23.03.2015

Băncile, companiile din sectorul IT și petrolier au resimțit cel mai mult beneficiile măsurii fiscale de reducere cu 5 procente a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, potrivit unei analize Accace. Însă, în cazul companiilor mici, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, acestea au înregistrat creșteri ale costurilor salariale, măsura de diminuare a CAS fiind practic anulată.

Astfe, măsura fiscală, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimțite diferit la nivelul fiecărui angajator.

De exemplu, în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obținut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.

calcul - reducere CAS companii

În schimb, companiile mici, cu angajați având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.

Comparativ cu septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei/lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/lună. Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creștere per ansamblu cu 3 lei/angajat.

calcul reducere CAS - firme mici

„Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat și foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar,  IT sau extracția petrolului și a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au înregistrat chiar creșteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014”, a apreciat Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace.

Fondurile economisite nu au mers către investiții

Companiile care au beneficiat de reducerea CAS au reacționat diferit față de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiți din reducerea CAS să fie folosiți pentru plata salariilor lunare.

„Chiar dacă pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranță în următoarea perioadă și pe termen lung acest lucru se va reflecta în măsuri precum crearea de noi locuri de muncă, acordarea de beneficii angajaților performanți, investiții în echipamente și tehnologie. Mai mult, măsura reducerii CAS datorată de angajator este cu adevărat apreciată și de investitorii străini, care însă speră ca acest lucru să nu ducă în viitor la creșterea altor taxe care să acopere această diminuare”, a adăugat Andreea Păun.