Stiri: Companii

Codul Rutier 2022

Firmele specializate în sisteme de alarme, verificate de poliţişti

09.01.2017

Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică, a continuat activitățile de verificare a societăților specializate în domeniul sistemelor de alarmare. Astfel, au fost controlate 1.442 de supermarket-uri și centre comerciale, 89 de centre de procesare a valorilor monetare, 1.160 de stații de distribuție a carburanților, 2.326 de spații de depozitare și 970 de casierii colectoare, fiind aplicate 555 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.700.000 de lei.

În perioada 14 decembrie 2016 — 5 ianuarie 2017, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului, verificarea respectării prevederilor legale privind paza și protecția bunurilor și valorilor pe timpul transportului, păstrării ori depozitării acestora.

Acțiunile au vizat identificarea deținătorilor de valori și a societăților specializate, care realizează transportul de valori, cu încălcarea prevederilor legale, precum și reducerea riscului producerii unor infracțiuni grave asupra persoanelor care efectuează operațiuni cu valori monetare sau a personalului de pază și protecție.

Polițiștii au îndrumat și controlat prestatorii de servicii în domeniul sistemelor de alarmare, au verificat licențele societăților specializate, dacă acestea au fost reînnoite sau dacă au fost actualizate regulamentele de organizare și funcționare.

În cadrul acțiunilor, polițiștii de ordine publică au verificat și modul în care agenții economici manipulează, depozitează și transportă valorile monetare, la hiper/supermarket-uri, centre de procesare valori monetare și casierii colectoare, care efectuau operațiuni cu numerar însemnat.

Astfel, polițiștii au verificat 5.987 de unități, dintre care 1.442 de hiper/supermarket-uri și centre comerciale, 89 de centre de procesare valori monetare, 1.160 de stații de distribuție a carburanților, 2.326 de spații de depozitare și 970 de casierii colectoare.

Au fost verificate și 844 de autospeciale care desfășurau activități de transport de valori monetare.

În această perioadă, la nivel național, polițiștii au aplicat 555 de sancțiuni contravenționale, dintre care 364 conducătorilor de societăți specializate și 191 prestatorilor, în valoare totală de peste 1.700.000 de lei.

Dintre neregulile constatate, 649 de cazuri au fost deficiențe cu privire la locurile de depozitare (138 — lipsa sistemelor mecanofizice, 206 — lipsa sistemelor electronice de securitate și 305 — neasigurarea cu pază).

De asemenea, în 1.249 de cazuri au fost constatate deficiențe ale transportului de valori (62 — lipsa planului de pază al transportului avizat, 37 — nerespectarea consemnelor, 20—utilizarea autovehiculelor neamenajate, 1.104 — lipsa personalului de pază înarmat și 26 — lipsa monitorizării mijloacelor de transport anume destinate).