Stiri: Economie

Firmele „zombie” din România. Un mister demn de Halloween

30.10.2015

În ultimul an, peste 2000 de firmele din România şi-au căpătat faima de “zombie”, având o existenţă de numai câteva luni, conform unui studiu realizat de KeysFin. Astfel, în ţara noastă, tot mai multe firme îşi închid porţile pentru că nu au capitalul necesar de subzistenţă.

„Business-ul este un adevărat sport sângeros. Mii de firme se nasc şi mor în acelaşi an în România, sufocate în hăţişul plin de capcane care este lanţul economic”, conform KeysFin.

Anul trecut, 2067 de astfel de societăţi care, abia înfiinţate, şi-au suspendat activitatea sau au cerut radierea la Registrul Comerţului.

Cea mai mare parte (peste 60%) dintre ele au activat în comerţ şi servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei dar şi cele care au cel mai ridicat risc investiţional.

“Vorbim, în primul rând, de mici afaceri, SRL-uri înfiinţate pentru a derula operaţiuni de comerţ, dar şi business-uri din alte domenii, precum construcţii, intermedieri, producţia de bunuri de larg consum şi HORECA, adică hoteluri, baruri şi restaurante. Sunt firme care au tăiat măcar o factură şi n-au avut forţa financiară sau know how-ul managerial care să le facă să continue”, explică analiştii de la KeysFin.

Pe lângă acestea, printre firmele „zombie” se află şi un număr important de societăţi de portofoliu, înfiinţate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzacţii şi care, o dată folosite, sunt închise imediat.

Astfel, pe acest segment, cele mai multe firme “zombie” au fost înregistrate, în 2014, în Bucureşti – 675, capitala fiind urmată de Ilfov cu 145, Bihor cu 134, Constanţa cu 133, Timiş cu 120 şi Cluj cu 106.

La polul opus se află judeţele în care business-ul este unul la cote ceva mai reduse, precum Tulcea, Botoşani, Harghita şi Covasna, unde s-au înregistrat, în 2014, sub 10 firme “zombie”.

Raportul KeysFin. mai arată că dintre cele 2067 de firme “zombie”, 1145 au depus datele financiare la Ministerul Finanţelor, iar cifra de afaceri cumulată a depăşit 214,1 milioane de lei.

“Datele arată că aceste efemeride au relizat o medie de peste 41.000 de euro per firmă, ceea ce înseamnă destul de mult pentru nişte societăţi nou înfiinţate”, au afirmat experţii KeysFin.

Pe lângă firmele “zombie”, potrivit datelor ONRC, anul trecut au mai dispărut peste 90.000 de firme, dintre care 76.483 au fost radiate, iar alte 15.788 şi-au suspendat activitatea.

„Din totalul firmelor înregistrate în economia românească, doar un procent între 70-80% înregistrează activitate economică, adică derulează facturi şi îşi raportează datele la Ministerul Finanţelor. Ce se întâmplă cu restul? Un mister demn de Halloween”, potrivit experţilor KeysFin.