Stiri: Economie

Fitch a reconfirmat ratingurile României

25.01.2016

Fitch a reconfirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală la „BBB minus” și, respectiv, la „BBB”, perspectiva pentru ambele calificative fiind stabilă.

În plus, agenţia de rating a reconfirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută și în monedă locală, la „BBB minus” și, respectiv, la „BBB”, iar plafonul de țară al României la „BBB plus”. Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la „F3”.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiții)

„Ratingurile României sunt sprijinite de perspectivele economice mai robuste, actuala poziție fiscală mai bună și indicatorii de guvernanță mai favorabili decât în alte state cu rating „BBB”. Totuși, există riscuri privind măsurile de relaxare fiscală în 2016 — 2017. Nivelul datoriei externe nete mai ridicat decât decât media „BBB” și slăbiciunile structurale din economie rămân factori care constrâng moderat calificativele. Situația României privind finanțele publice rămâne favorabilă comparativ cu alte state cu rating „BBB”. Deficitul fiscal a fost de 1,2% din PIB și nivelul datoriei publice s-a situat de 39,4% din PIB în 2015, comparativ cu o medie a deficitului de 2,7% din PIB și a un nivel al datoriei de 42,7% din PIB în alte state cu calificativ „BBB”, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Totuși, pentru acest an, agenţia este îngrijorată că natura pro-ciclică a noului Cod Fiscal ae putea adduce riscuri legate de sustenabilitatea fiscală pe termen mediu.

De asemenea, Fitch estimează că avansul Romaniei în acest an se va situa aproape de 4%.