Ratingul Romaniei 2020

Fitch confirmă ratingul Bucureştiului

16.07.2018

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Bucureşti la ”BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă. În plus, agenţia de evaluare financiară a confirmat calificativul pe termen scurt în valută la ”F3”.

Confirmarea ratingurilor reflectă performanţa operaţională robustă continuă a Bucureştiului, nivelul moderat al datoriei în raport cu balanţa sa operaţională şi veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solidă de impozitare, datorită nivelului de bunăstare al Bucureştiului, care este substanţial mai mare decât media naţională. În mod negativ, ratingul reflectă dependenţa veniturilor operaţionale de ciclurile economice şi incertitudinile privind datoriile contingente.

Scenariul de bază al Fitch prognozează o marjă operaţională redusă de aproximativ 15% pe termen mediu, sub performanţa medie din ultimii cinci ani al Bucureştiului, de 26%. Aceasta este în linie cu bugetul oraşului pe 2018, care previzionează o marjă operaţională de 17%. Declinul marjei operaţionale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, în urma majorării salariilor pentru angajaţii din sistemul public, şi a transferurilor curente mai ridicate către instituţiile publice, precum şi de majorarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, se arată în comunicat. Performanţa operaţională va rămâne suficientă pentru a acoperi serviciul datoriei şi investiţiilor planificate în 2018.

Fitch se aşteaptă la continuarea creşterii cheltuielilor de funcţionare, dar în scenariul de bază al Fitch performanţa oraşului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puţin în linie cu cea din 2017.

 

 

 

Citiți și despre: