Stiri: Finante

Ratingul de tara al Romaniei

Fitch: Ratingul României, confirmat la „BBB minus”

23.01.2017

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă. De asemenea, plafonul de țară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiții).

În plus, agenţia de evaluare a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută și monedă locală la „BBB minus/F3”.

Ratingurile ţării sunt, conform Fitch, constrânse de incertitudinile fiscale care apar în urma măsurilor de relaxare fiscală precum și a poziției de debitor net extern mai slabă decât media statelor cu calificativ „BBB”. Aceste evoluții sunt compensate de așteptările Fitch privind o creștere economică robustă și stabilitate în sectorul bancar.

În plus, se estimează că impactul reducerilor de taxe și al măsurilor de creștere a cheltuielilor din Codul Fiscal au majorat în 2016 deficitul fiscal guvernamental general (ESA 2010) la 2,9% din PIB, de la 0,8% din PIB în urmă cu un an. Sunt așteptate noi presiuni asupra deficitului în anul curent, agenţia de evaluare financiară estimând un deficit bugetar de 3,1% din PIB.