Stiri: Finante

FNGCIMM garantează creditele acordate de Banca Comercială Carpatica

31.08.2015

Banca Comercială Carpatica și Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură au semnat cu FNGCIMM un act adițional pentru Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente. Astfel, FNGCIMM poate garanta creditele acordate de către Banca Comercială Carpatica.

Garantarea de către FNGCIMM poate fi făcută pentru credite în procent maxim de 80 la sută în baza adeverinței emise de către APIA. Pentru a putea beneficia de condiția de garantare a creditelor IMM-urile sunt nevoite să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanțatorulu. De asemenea, ele sunt obligate să dețină adeverințele emise de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, să nu se poziționeze în dificultate financiară conform prevederilor Comunicării Comisiei Europene pentru orientările comunitare privind ajutorul de stat.

Un singur comision de garantare va fi plătit pentru acordarea garanției, acesta fiind stabilit pe baza ratingului atribuit de instituția finanțatoare în funcție de suma efectiv garantată conform punctului 3.3 din Comunicarea Comisiei Europene și Ordinului Ministrului numărul 40/2009 – MADR.

În legătură cu valoarea împrumutului, FNGCIMM poate garanta maximum 80 la sută din valoarea acestuia, fără a se depăși suma de 2,5 milioane de euro per beneficiar. De asemenea, garanția poate fi eliberată la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere pentru finanțări aprobate.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii are o acoperire națională  și poate răspunde solicitărilor întreprinzătorilor prin cele patru sucursale deținute. FNGCIMM este afiliată European Mutual Guarantee Association, o asociație ce reunește peste 40 de fonduri de garantare și contragarantare din 22 de țări europene și Turcia.