Stiri: Agricultura

Focare pesta porcina africana

Câte focare de pestă porcină se înregistrează în România?

09.08.2021

Focare de pestă porcină România. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că în ţara noastră sunt active 333 de focare de pestă porcină africană. În ultima săptămână au fost înregistrate 108 focare noi şi 11 cazuri la mistreţi.

Din acest total, trei focare se raportau în exploataţii comerciale şi cinci focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 49.257 de porcine.

Din 2019 şi până în prezent, au fost stinse 3.245 de focare de pestă porcină africană.

Focare de pestă porcină România. 108 noi focare

În ultima săptămână au fost înregistrate 108 focare noi de PPA:

  • 43 în judeţul Ialomiţa
  • 30 în judeţul Teleorman
  • câte cinci în judeţele Bihor şi Sibiu
  • patru în judeţul Argeş
  • câte trei în Olt şi Sălaj
  • câte două în judeţele Buzău, Cluj, Iaşi, Prahova
  • câte un focar în judeţele Arad, Bacău, Brăila, Galaţi, Gorj, Maramureş şi Vâlcea.

Tot în aceaşi perioadă au fost stinse 11 focare de PPA: şase în judeţul Satu Mare, trei în Bihor şi câte unul în Hunedoara şi Sălaj.

Pesta porcină la mistreţi

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în 31 iulie 2017 şi până acum, au fost diagnosticate 5.829 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Dintre acestea, în intervalul 30 iulie – 5 august au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: 3 în judeţul Hunedoara (mistreţi găsiţi morţi), câte două în Caraş-Severin (mistreţi vânaţi), Satu Mare (mistreţi vânaţi) şi Sălaj (mistreţi găsiţi morţi) şi câte un caz în Argeş (mistreţ găsit mort) şi Mureş (mistreţ vânat).

Citeşte şi Adeverinţe APIA. Veste bună pentru fermieri