Slide

Stiri: Finante

Companiile care au avut cea mai slabă performanță în 2023

Fondul de Garantare: Ce programe guvernamentale au cele mai multe solicitări?

17.05.2021

Fondul de Garantare. În doar 13 zile lucrătoare de la operaționalizarea măsurilor guvernamentale pentru susținerea mediului de afaceri și alocarea plafoanelor de garantare pentru 2021, programele guvernamentale derulate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii au fost accesate în ritm rapid. Solicitările de garantare aprobate au consumat, astfel, între 7% și 43% din plafoanelor de garantare alocate acestui an.

Fondul de Garantare. IMM INVEST

Din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM INVEST ROMÂNIA aferent anului 2021, aproximativ 7% din plafonul de garantare a fost accesat de peste 10.340 IMM-uri. Acestea au solicitat finanțări de 12,4 miliarde lei.

Prin simplificarea și fluidizarea fluxurilor operaționale, atât în plan intern, cât și în relația cu partenerii bancari, în numai 13 zile, FNGCIMM a analizat un număr de 888 garanții IMM Invest, în valoare de 755 milioane lei, cu o valoare a finanțărilor solicitate de 923 milioane lei. În medie, termenul de acordare a unei garanții pentru un credit aprobat a fost de maxim 48 de ore de la încărcarea documentației complete.

Ritmul de înregistrare a solicitărilor pe platforma www.imminvest.ro indică în continuare un nivel ridicat de interes atât pentru creditele bancare pentru investiții, cât și pentru creditele necesare pentru capital de lucru. Se remarcă, în special, ritmul în care este accesat subprogramul AGRO IMM INVEST, al cărui plafon de 1 miliard de lei a fost angajat în proporție de 12,7%, în numai 13 zile calendaristice. Cei 2.250 beneficiari au solicitat finanțări în valoare de 3.5 miliarde lei.

Anunţul făcut de directorul FNGCIMM

“Parteneriatul activ între Guvernul României, Ministerul Finanțelor, FNGCIMM, IMM-uri și întregul sistem financiar bancar a permis finanțarea economiei într-o perioadă extrem de complicată. Creditele bancare, garanțiile financiare și ajutoarele de stat reprezintă măsuri importante de sprijin pentru antreprenori și pentru întreprinderile viabile, cu potențial ridicat de creștere. Pe viitor vom continua să dezvoltăm și să diversificăm aceste instrumente de garantare a creditelor care vor ajuta companiile beneficiare să susțină atât activitățile curente, dar și să realizeze investiții pentru a deveni competitive și pentru a-și internaționaliza afacerile”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Fondul de Garantare. Programul Noua Casă

De la operaționalizarea Programului Noua Casă, la sfârșitul lunii martie 2021, au fost acordate cca 5000 garanții. Acestea au o valoare de aproximativ 646 milioane lei si susţin finanțări de 1,26 miliarde lei. Astfel, plafonul de garantare alocat programului pentru 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, este deja angajat în procent de 43%. Cererile zilnice de garantare înregistrează un record cu peste 200 de solicitări pe zi, Termenul de aprobare a garanției, în cazul unei documentații complet și corect întocmite, este de maximum 48 de ore de la transmiterea solicitării de garantare de către finanțatorii înscriși în program.

Amânarea obligaţiilor de plată

În ceea ce privește efectele produse de către aplicarea OUG 37/2020 privind facilitatea de amânare a obligațiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, FNGCIMM a acordat garanții de stat pentru 47.610 de beneficiari de credite ipotecare, care au solicitat băncilor amânarea ratelor, pentru maxim 9 luni de zile. Valoarea totală a acestor garanții este de aproximativ 238 milioane lei.

Fondul de Garantare. Programul IMM LEASING şi IMM FACTOR

Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE este operațional. Numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program arată că acest instrument financiar nou este foarte necesar.

IMM FACTOR, programul care susține accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, este operațional. Acest program urmează să producă rezultate în perioada următoare.

Citeşte şi Prima Casă 2021. Noile condiţii pentru Programul Noua Casă