Stiri: Energie

Fondul pentru inovare

Fondul pentru inovare: 1,5 miliarde euro pentru tehnologiile revoluționare în domeniile energiei regenerabile

28.10.2021

Fondul pentru inovare. Comisia Europeană a lansat cea de-a doua cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, finanțate din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Cu un buget de 1,5 miliarde euro, fondul va finanța tehnologii revoluționare în domeniile energiei din surse regenerabile, al industriilor mari consumatoare de energie, al stocării energiei și al captării, utilizării și stocării dioxidului de carbon.

Fondul pentru inovare. Tranziţia către energia verde

Vicepreședintele executiv Frans Timmermans a declarat: „Fondul pentru inovare ajută la aplicarea pe scară largă a soluțiilor tehnologice necesare pentru tranziția verde. Prin această cerere de propuneri, vom sprijini proiectele inovatoare, accelerându-le și aducându-le pe piață cât mai curând posibil. Această investiție va sprijini decarbonizarea economiei Europei, pregătind terenul pentru neutralitatea climatică în 2050 și consolidând poziția Europei de lider tehnologic la scară mondială.”

Procesul de depunere a cererilor

Ţinând cont de numărul foarte mare de proiecte prezentate în cadrul primei cereri de propuneri și de rezerva substanțială de proiecte, CE a simplificat procesul de depunere a cererilor, care constă acum dintr-o singură etapă. Acest lucru va reduce semnificativ intervalul de timp de la depunerea cererii până la acordarea finanțării.

Proiectele vor fi evaluate în funcție de:

  • potențialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, de potențialul lor de inovare
  • maturitatea financiară și tehnică
  • potențialul lor de aplicare la scară largă și de rentabilitatea lor.

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte din toate statele membre ale UE, Islanda și Norvegia, până la 3 martie 2022.

Pentru proiectele care sunt promițătoare, dar nu suficient de mature pentru acordarea unui grant, va fi disponibilă asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții.

Unde şi cum se depun proiectele?

Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanțare și de licitație al UE. Acolo sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură. Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 3 martie 2022.

Depunătorii proiectelor vor fi informați cu privire la rezultatele evaluării în cursul celui de al treilea trimestru al anului 2022. Acordarea granturilor și semnarea proiectelor va avea loc în al patrulea trimestru al anului 2022.

Citește și Energia verde sfidează dificultăţile cauzate de pandemie