Slide

Stiri: Finante

Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de la Londra

01.05.2015

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dr. Ion Jinga, a participat la evenimentul de listare (secundară) a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange). Ceremonia de admitere la tranzacţionare a FP a avut loc în prezenţa lui Xavier Rolet, CEO, London Stock Exchange, Dr. Mark Mobius, Președinte executiv, Templeton Emerging Markets Group (administrator Fondul Proprietatea) şi Dragoş Andrei, Consilier onorific al Primului Ministru al României.

Ambasadorul României a subliniat faptul că, odată cu fiecare nouă listare, legătura României cu London Stock Exchange devine din ce în ce mai consistentă, cu avantaje evidente la nivelul percepţiei ţării noastre în mediul investiţional. A evidenţiat importanţa componentei economice şi financiare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie, precum şi performanţele economiei româneşti, dar şi avantajelele comparative, menite să constituie un stimulent pentru atragerea investitiorilor instituţionali pe piaţa de capital din ţara noastră.

Dragoş Andrei a adresat un mesaj din partea Primului Ministru al României, domnul Victor Ponta, subliniind totodată că listare a Fondului Proprietatea reprezintă un succes al demersurilor guvernamentale de extindere a oportunităţilor de finanţare în cadrul economiei româneşti, dar şi un pas în direcţia consolidării guvernanţei corporative la nivelul companiilor de stat.

„Succesul acestei listări este o reflectare a valorii economiei României, ce beneficiază de una dintre cele mai ridicate rate de creștere din UE. Evenimentul marchează un moment semnificativ, susceptibil să contribuie la sporirea vizibilității Fondului Proprietatea și a accesului la capital global”, a spus Ion Jinga.

Fondul Proprietatea, unul dintre cele mai mari fonduri închise de investiţii din lume, a fost admis la tranzacționare pe segmentul Specialist Fund Market al London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit globale (global depository receipts – „GDRs”).