Stiri: Logistica

Legea privind serviciile digitale.

Fonduri de 2,3 miliarde de euro, pentru proiecte de mobilitate urbană durabilă

18.06.2015

Un buget de 2,3 miliarde de euro va fi alocat până în 2020 pentru proiecte de mobilitate urbană durabilă, prin Programul Operațional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Ariile vizate sunt reprezentate de îmbunătățirea transportului public urban, a transportului electric și nemotorizat, investițiile destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană.

Investițiile pe care orașele le pot face prin acest program sunt diversificate comparativ cu POR 2007-2013. Este vorba, de exemplu, despre achiziția de mijloace de transport public, modernizarea tramvaielor, sisteme e-ticketing, proiecte pilot de introducere a transportului public, terminale intermodale, stații de alimentare pentru vehicule electrice, reîmpădurire urbană etc.

Programul se adresează tuturor categoriilor de orașe din țară.

Informațiile au fost prezentate marți, 16 iunie, în Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), organizată în perioada 16-17 iunie la București, de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în cadrul Festivalului de dezvoltare urbană UrbanFest 2015.

„În România, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, finanțat din fonduri europene, se asigură resurse financiare consistente pentru autoritățile locale și mediul de business. Autoritățile de management vor delega autorităților urbane constituite în cadrul municipiilor reședințe de județ selecția proiectelor identificate în baza Planurilor de mobilitate urbană durabilă. De asemenea, se vor finanța și celelalte categorii de orașe, indiferent de dimensiunea lor, pe baze competitive”, a declarat Gabriel Friptu, director general programe europene.

MDRAP asigură, în acest domeniu, sprijin financiar, fiind și autoritate responsabilă cu crearea cadrului legislativ. Astfel, prin POR 2007-2013 sunt finanțate Planuri de mobilitate urbană durabilă pentru București și pentru cei 7 poli de creștere: Craiova, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Ploiești, Brașov și Iași.

Totodată, pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale pentru dezvoltarea și implementarea acestor noi instrumente de planificare urbană, ministerul are în lucru o metodologie de dezvoltare a PMUD, care va detalia prevederile Legii nr. 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare:

„Această metodologie va ajuta la creșterea mobilității în cadrul orașelor, prin dezvoltarea modelelor de transport urban, iar acest lucru ne va ajuta să reducem problemele din marile orașe”, a declarat Diana Țenea, director general dezvoltare regională și investiții.