Stiri: Logistica

Fonduri elveţiene pentru transportul public. Autoritățile au cumpărat vehicule electrice

31.07.2015

Municipiul Suceava devine din ce în ce mai verde. Autorităţile au achiziţionat vehiculele electrice care le vor înlocui autobuzele vechi şi vor asigura un aer mai curat si mai mult confort pentru locuitorii orașului. Acordul pentru proiect a fost semnat ieri, la Ministerul Finanțelor Publice, de Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, E.S. Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederatiei Elvetiene, si Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Documentul prevede că Programul de Cooperare Elvețiano-Român va finanța proiectul „Electromobilitate — vehicule electrice pentru o municipalitate verde” care va fi implementat de municipiul Suceava.

Proiectul va avea o perioadă de implementare de 24 de luni, timp în care vor fi achiziționate 11 autoturisme electrice, două furgonete electrice, o automăturătoare și o autocisternă electrice pentru parcul auto al municipiului, împreună cu 10 biciclete electrice și un sistem de încărcare cu panouri fotovoltaice. Totodată, se vor construi 28 de puncte de încărcare, dintre care jumătate pentru încărcare rapidă, și se vor amenaja 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice.

„Acesta este al doilea acord de finanțare pe care îl semnăm în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român pentru municipiul Suceava. Primul acord a avut în vedere modernizarea iluminatului public, prin introducerea unor noi surse de iluminat cu tehnologie LED — un proiect cu o valoare de peste 6,4 milioane de franci elvețieni (peste 27 de milioane de lei) din care 85% reprezintă co-finanțarea oferită de partea elvețiană. Acest al doilea proiect care va fi finanțat prin Program urmărește creșterea gradului de mobilitate a locuitorilor Sucevei, prin înlocuirea vehiculelor vechi și ineficiente cu vehicule electrice. Astfel, vechea cetate de scaun va urma tendința pe care o observăm la nivel global — pentru că ne dorim orașe verzi, care să folosească energii regenerabile și să reducă la minim amprenta de bioxid de carbon. Mai puțină poluare, mai puțin zgomot și un aer mai curat — acestea sunt rezultatele pe care le așteptăm”, a declarat Sevil Shhaideh.

Bugetul total al proiectului este de 3.112.490 de franci elvetieni (echivalentul a 13.085.530,45 de lei) din care contribuția elvețiană nerambursabilă este de 2.039.100 de franci elvețieni (sau 8.572.784,22 lei) — reprezentând 85% din costurile eligibile.

Acordul de implementare pentru acest proiect se încheie între MFP, în calitate de Unitate Națională de Coordonare a Programului, și Primăria Municipiului Suceava, în calitate de beneficiar al finanțării.