Stiri: Finante

Închiderea programelor operaționale 2014-2020

MIPE a transmis spre rambursare o cerere în valoare de 231 milioane de euro

12.09.2022

Fonduri europene MIPE. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de peste 1,12 miliarde lei, echivalentul a 231,86 milioane euro.

„Mă bucur de faptul că reușim să aplicăm regulile generale ale bunei implementări pe care le-am stabilit la revenirea în minister. În acest sens, am trimis vineri o declarație de cheltuieli despre care putem spune că este cea mai mare de când România gestionează fonduri europene. Sunt pași importanți pe care îi facem pentru a evita riscul de decomitere cu care ne confruntăm, iar suplimentarea aparatului instituțional s-a dovedit vitală în acest proces. Iată că, de la preluarea mandatului am reușit să decontăm deja de la Comisia Europeană aproximativ 2,1 miliarde de euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Investiții efectuate în anul 2020

Suma este aferentă unor investiții efectuate în anul 2020, care, din lipsă de personal la nivelul aparatului tehnic al Programului Operațional Competitivitate nu au fost cerute spre decontare. Recuperarea s-a efectuat după suplimentarea schemei de angajați ce a avut loc la finele lunii mai, când MIPE, care are rol și de coordonator național PNRR, și-a adaptat structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări.

În acest mod, au devenit operaționale structurile de personal necesare gestionării concomitente a Programelor Operaționale 2014-2020, inițierii celor aferente perioadei de programare 2021-2027 și cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare.

Cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate.

Din aprilie și până acum, România a solicitat spre decontare de la Executivul european aproximativ 2,4 miliarde de euro.

În total, în perioada de programare 2014-2020, România a solicitat către Uniunea Europeană, prin Politica de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), aproximativ 15,1 miliarde de euro.

Citește și Ajutoare pentru rechizite 2022: MIPE alocă fonduri de 150 de milioane de lei