Stiri: Finante

Fonduri europene nerambursabile

Fonduri europene nerambursabile: Decizia luată de Executiv

20.11.2023

Fonduri europene nerambursabile. Guvernul a aprobat Ordonanța privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile. Executivul a aprobat modificarea și completarea, prin ordonanță de urgență, a unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, fiind astfel clarificate aspecte de care depinde închiderea la termen a programelor aferente cadrului financiar 2014-2020, astfel încât să fie îndepliniți indicatorii de program și să se maximizeze absorbția fondurilor europene în valoare de peste 51 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție prin aceste programe.

Măsurile adoptate

Măsurile adoptate vor permite României să închidă exercițiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbție de cel puțin 98%.

De asemenea, o modificare importantă aprobată vizează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 și vine în sprijinul persoanelor vulnerabile care beneficiază de compensarea temporară a facturilor la energie indiferent de tipul sursei de energie, măsură finanțată parțial din fonduri externe nerambursabile.

Fonduri europene nerambursabile. Termen pentru utilizarea sprijinului temporar

Guvernul a decis să extindă până la 31 martie 2024 termenul până la care poate fi utilizat acest sprijin temporar aferent anului 2023, astfel încât beneficiarii acestei măsuri să facă față costurilor la energie și în această iarnă.

Citește și Conferința ”Copilul tău, campion la viață”, organizată de Shakespeare School, are loc pe 28 noiembrie 2023