Stiri: Finante

Fonduri europene pentru creşterea siguranţei în trafic

22.07.2016

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anunţat deschiderea unei linii de finanțare pentru investiții în creșterea gradului de siguranță a traficului, în fluidizarea traficului la punctele de frontieră, respectiv în reducerea impactului asupra mediului, bugetul alocat ajungând până la 06,5 milioane de euro.

Principalul obiectiv urmărit prin aceste investiții din fonduri europene este reducerea numărului deceselor în accidentele rutiere.

Din bugetul de 106,5 milioane de euro, segmentul de siguranță rutieră are cea mai mare alocare, respectiv 85,2 milioane de euro.

„Apelurile de proiecte sunt lansate în cadrul Axei prioritare 2. Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c. Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, Obiectiv Specific 2.5. Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului, respectiv Obiectiv Specific 2.6. Reducerea timpului de staționare la punctele de comunicare transnațională”, se arată într-un comunicat al MFE.

Statisticile Comisiei Europene arată că, în 2015, rata de deces a fost de 95 de persoane la un milion de locuitori, aproape dublu față de media Uniunii Europene (51,5 decese la un milion de locuitori). În aceste condiţii, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Bulgaria, la capitolul deceselor în trafic.