Stiri: Logistica

Fonduri europene pentru infrastructura rutieră, feroviară şi de metrou

01.06.2016

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis noi apeluri de finanțare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, feroviare și de metrou cu un buget total de 5,8 miliarde euro, din alocarea totală aferentă Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cererile de finanțare pentru toate apelurile deschise astăzi se vor putea depune în perioada 1 iunie 2016 – 31 decembrie 2018. Pot primi finanțare atât proiecte fazate de infrastructură (nefinalizate până la finalul anului 2015) cât și proiecte noi, prioritizate la finanțare conform documentelor sectoriale de planificare strategică’, se arată în comunicat.

Finanțările pentru infrastructura rutieră au ca scop asigurarea mobilității călătorilor și a mărfurilor în condiții de siguranță și eficiență a resurselor și eliminarea blocajelor și a legăturilor lipsă din infrastructura rutieră a UE.

Bugetul apelului este de 3,27 miliarde euro, iar solicitantul eligibil este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., care este administratorul infrastructurii de transport rutier de interes european și național și are atribuții în dezvoltarea proiectelor de investiții.

Proiectele finanțate în infrastructura feroviară au ca obiectiv finalizarea coridorului feroviar Rin-Dunăre (modernizarea liniei feroviare între granița cu Ungaria și Constanța), asigurând creșterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN-T centrală, precum și modernizarea, eficientizarea și competitivizarea transportului feroviar. Bugetul apelului este de 1,85 miliarde euro, solicitanții eligibili fiind Compania Națională de Căi Ferate CFR SA (administratorul infrastructurii de transport feroviar de interes național desemnat conform legii), Ministerul Transporturilor și alte categorii relevante de beneficiari.

Proiectele finanțate pentru infrastructura de metrou au ca obiective îmbunătățirea condițiilor de transport urban și periurban, prin promovarea transportului cu metroul ca o alternativă la transportul public de suprafață, reducerea duratelor de călătorie și creșterea gradului de confort și siguranță pentru publicul călător. Bugetul apelului este de aproximativ 682 milioane euro, solicitantul eligibil fiind METROREX S.A.

Până la semnarea acordului de delegare, procesul de pregătire, evaluare și selecție a proiectelor va fi gestionat de către Autoritatea de Management POIM din cadrul MFE.