Stiri: Finante

Programul Pedagogie digitală pentru cadrele didactice

Fonduri pentru Educaţie 2020. Câţi bani s-au alocat prin rectificarea bugetară?

17.08.2020

Fonduri pentru Educaţie 2020. Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută Ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară, în urma căreia Ministerului Educației și Cercetării i-a fost alocată suma de 551,4 milioane de lei. Banii sunt destinați, cu prioritate, achiziției de echipamente electronice pentru elevi și cadre didactice, în vederea participării la activități de e-learning, precum și pentru lucrări de execuție și proiectare a 59 de grădinițe.

Fonduri pentru Educaţie 2020. Învăţământul universitar

În ceea ce privește învățământul universitar, s-a decis majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei.

Fonduri pentru Educaţie 2020. O măsură esenţială

Rectificarea bugetară pozitivă pentru Educație reprezintă o măsură esențială de sprijin în vederea reluării activității școlare/universitare în această toamnă, în condiții de acces egal și siguranță sanitară pentru toți elevii, studenții și profesorii, având în vedere contextul pandemic provocat de coronavirus.

De asemenea, a fost aprobată suma de 200 de milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Salariile profesorilor

Executivul a mai stabilit că aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021.

Creşterea salarială era prevăzută în Legea salarizării pentru 2022. Aceasta a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă). Mai exact, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021. Astfel, se menține un grafic de acordare a majorărilor stabilite inițial pentru 2022, mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament.

Citeşte şi Topul companiilor din IT cu cea mai puternică creştere. Iată clasamentul