Fonduri pentru tinerii fermieri din diaspora

Fonduri pentru fermieri: 15 milioane de euro pentru refacerea potențialului agricol

17.07.2019

Fonduri pentru fermieri 2019. Ministerul Agriculturii a anunțat că finanțările pentru refacerea potențialului de producție agricolă au fost extrem de solicitate la nivelul țării. Astfel, prin intermediul Măsurii 5 – Refacerea potențialului de producție agricolă afectat de dezastre naturale și de evenimente catastrofale și instituirea unor măsuri de prevenire corespunzătoare, respectiv a sub-măsurii 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile, fermierii au avut posibilitatea de a accesa, în intervalul 01 aprilie – 30 iunie 2019, o sesiune de primire proiecte destinată investițiilor pentru prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în România.

Fonduri pentru fermieri 2019. 174 proiecte

Interesul fermierilor pentru a accesa această submăsură a fost deosebit de ridicat, fiind depuse 174 proiecte (105 proiecte aferente solicitanților publici şi 69 proiecte aferente solicitanților privați), la nivel național, în valoare de 15.739.108 euro, dintr-un total disponibil de 14.775.003 euro pentru selecția proiectelor. În prezent, cele 174 proiecte depuse la nivel național se află în analiză la nivelul AFIR.

Beneficiarii eligibili în cadrul acestor sesiuni au fost:

  • fermieri
  • cooperative
  • grupuri de producători
  • entități publice cu atribuții în domeniul sanitar-veterinar
  • autorități publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice și administratori/gestionari publici ai fondurilor cinegetice.

Fonduri pentru fermieri 2019. Maximum 250.000 de euro

Prin Sm 5.1 sunt finanțate proiectele a căror valoare maximă eligibilă va fi de la 20.000 euro până la 250.000 euro, în funcție de tipul operațiunii și de sub-măsura accesată. Sprijinul acordat prin acestă sub-măsură contribuie la:

– Creșterea capacităţii operaționale de prevenire a apariţiei epidemiilor şi combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reacție din partea autorităților sau

– Reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse şi catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă.

Pentru a fi eligibile la finanțare în cadrul acestei sesiuni, operațiunile/acțiunile trebuie să vizeze:

  • Investiții în instalații de dezinfectare și dezinsecție;
  • Investiții în creșterea capacității operaționale pentru reducerea timpilor de diagnostic prin dotarea laboratoarelor și achiziția de mijloace de transport a probelor;
  • Achiziționarea de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise până la primirea rezultatelor probelor prelevate;
  • Investiții în instalații, echipamente și infrastructură sanitară și garduri de protecție, inclusiv repelenți, în cadrul fermelor, pentru asigurarea biosecurității.

Fonduri pentru fermieri 2019. Cheltuieli eligibile

O noutate în cadrul acestei sesiuni este faptul că vor putea fi decontate cheltuielile eligibile stabilite în cadrul proiectului, inclusiv cele efectuate înainte de depunerea cererii de finanțare, dar nu mai devreme de data recunoașterii oficiale de către autoritățile competente a producerii fenomenului epizootiei de pestă porcină africană, respectiv data de 31.07.2017.

Citește și ANA TOWER: 50% din birouri sunt deja închiriate

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Fonduri pentru fermieri: 15 milioane de euro pentru refacerea potențialului agricol

  1. Pingback: Tabara de vara VIATA la tara cu PEPCO Romania | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.