Fonduri pentru IMM-uri

Fonduri pentru IMM-uri: Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de sprijin

28.08.2020

Fonduri pentru IMM-uri. Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o nouă schemă de sprijin pentru IMM-uri destinată României. Aceasta are o valoare de 935 de milioane de euro (peste 4,5 miliarde de lei). Fondurile sunt acordate pentru a sprijini întreprinderile afectate de pandemia de coronavirus. Schema de sprijin a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.

Fonduri pentru IMM-uri. Subvenţii directe

Sprijinul public va lua forma unor subvenții directe pentru:

  • capital circulant
  • investiții în producție

Aceasta va fi cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională.

Măsura se va adresa întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) care își desfășoară activitatea în anumite sectoare și anumitor întreprinderi mari care au legătură cu IMM-urile eligibile, care au avut de suferit de pe urma pandemiei.

Fonduri pentru IMM-uri. Obiectivele sprijinului sunt următoarele:

  • de a furniza lichidități respectivelor societăți comerciale, permițându-le astfel să își continue activitățile
  • să înceapă să investească
  • să își mențină forța de muncă

Comisia Europeană a constatat că schema destinată României este conformă cu condițiile care prevăd, în cadrul temporar, în special că subvențiile directe nu vor depăși 100.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în sectorul agricol primar, 120.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului sau al acvaculturii și 800.000 de euro per societate care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare şi că schema se va aplica până la 31 decembrie 2020.

Măsura este necesară

Aşadar, CE a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeşte şi Piaţa auto din România, cel mai mare declin din Europa Centrală

 

 

 

Citiți și despre: