Stiri: Agricultura

Fonduri pentru zona montană 2022

Fonduri pentru zona montană 2022: MADR lansează trei programe importante!

25.10.2022

Fonduri pentru zona montană 2022. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională a Zonei Montane(ANZM), acordă finanțare pentru realizarea de investiții în producția românească.

Fonduri pentru zona montană 2022. Trei programe

Cele trei programe de sprijin lansate se adresează locuitorilor din zona montană pentru înființarea de:

  • centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană;
  • centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană;
  • stâne montane.

Fondurile alocate

Suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează.

Toți cei interesați trebuie să știe că principiul după care funcționează accesarea programelor este “primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor. Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.

Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro.

Sesiunea de depunere se va închide în data de 21.11.2022, ora 23:59.

Crescătorii de animale și producătorii agricoli

Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane și centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte și centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. În cazul investițiilor pentru înființarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.

Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare. Statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă.

Pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%.

Fonduri pentru zona montană 2022. Principala condiție de eligibilitate

Principala condiție de eligibilitate este ca investiția să fie realizată în zona montană de către solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice.

Scopul programelor vizează:

  • stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană
  • susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

Citește și Erbicidarea de toamnă. Soluția oferită de Corteva. Ce avantaje aduce erbicidul Bizon™?