Fonduri PNRR România. Comisia Europeană a anunţat plata primei tranşe din PNRR, în cuantum de 1,85 miliarde euro. Fondurile sunt parte din prefinaţarea de 3,79 miliarde euro acordată ţării noastre pentru acest an.
Şase piloni
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei şase piloni prevăzuţi de Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene:
- tranziţia verde
- transformarea digitală
- creştere inteligentă
- coeziune socială şi teritorială
- sănătate
- rezilienţă economică, socială şi instituţională
- politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri.
Ce spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene?
„Avem prima confirmare că România a negociat bine programul de rezilienţă şi s-a angajat fără posibilitate de întoarcere să facă reformele cerute atât de către Comisia Europeană, cât şi de milioane de români. Această primă tranşă, care va fi urmată până la finalul anului şi de tranşa de prefinanţare de 1,9 miliarde euro din împrumuturile alocate prin program, ne obligă să depunem toate eforturile pentru îndeplinirea următoarelor ţinte, care nu sunt nici puţine şi nici uşoare. Fac deci un apel la toţi colegii din ministere şi instituţiile publice implicate să considere aceste ţinte ca primă prioritate în activitatea lor”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.
România are disponibilă o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte din care cinci sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.
Fonduri PNRR România. Tranşe bianuale
Banii din PNRR se acordă în tranşe bianuale, în funcţie de îndeplinirea obiectivelor (jaloane şi ţinte). Per total, sunt 507 de ţinte care trebuie realizate până la 31 august 2026.
România va beneficia de o finanţare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor incluse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai exact, este vorba de:
- un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro
- o finanţare în valoare de 14,942 miliarde de euro.
Citeşte şi Factură electronică. Ministerul de Finanţe operaţionalizează sistemul RO e-Factura