Stiri: Finante

Gestionarea fondurilor europene: Ce OUG a aprobat Guvernul?

7 miliarde de euro, virate României prin POIM

19.12.2022

Fonduri POIM 2022. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de 1.04 miliarde lei, echivalentul a 210.59 milioane euro.

Astfel, în anul 2022, AM POIM a transmis spre decontare către Comisia Europeană sume în valoare de peste 2 miliarde euro, respectiv 2.004.479.336 euro, depășind ținta prevăzută în memorandum cu 372.836.988 euro.

Fonduri POIM 2022.  Măsurile adoptate

„Am adoptat în cursul acestui an un set de măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală pierdere masivă de bani pe care o anticipam, și vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. Am reușit anul acesta să salvăm fiecare euro pe care îl aveam la dispoziție. Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesării fondurilor europene, dar și la nivelul implementării proiectelor. Măsurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investițiilor și Proitectelor Europene, ne ajută să consolidăm gestionarea fondurilor europene și își vor vedea cu adevărat efectele în viitoarea perioadă de programare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În prezent, rata de absorției pentru POIM este de 75.35% la nivelul cheltuielilor declarate.

Rambursări

„Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7.13 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare”, a declarat Carmen Moraru, secretar de stat.

Pe data de 16 noiembrie 2022, o altă declarație de cheltuieli pentru rambursarea a 236,32 milioane euro a fost trimisă Comisiei Europene.

Citește și Fonduri de 365,6 milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă