Stiri: Finante

Fondurile de pensii private au investit direct în economie peste 2,7 miliarde lei

22.07.2014

Fondurile de pensii private au investit direct în economie mai mult de 2,7 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Este vorba despre investiţii care au vizat companii listate la Bursa de Valori București (inclusiv companii financiar bancare).

Astfel, fondurile de pensii private au participații la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de către statul român (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrând în topul acționarilor acestora.

Investițiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depășesc valoarea de 675 milioane de lei și au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acțiuni și obligațiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare.

“ASF intenționează să revizuiască politica de investiții a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcționării unor procente mai importante din portofolii spre investiții directe în economie, în sensul creșterii ponderii deținerilor de instrumente financiare, precum acțiuni listate și obligațiuni corporative”, au afirmat reprezentanţii Autorităţii, într-un comunicat de presă.

În plus, la data de 30 iunie, fondurile de pensii private dețineau investiții de 957 milioane lei în companii de importanță națională (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participațiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzând companiile financiar-bancare).

La data de 31 martie 2014, fondurile private de pensii administrau active de 15,7 miliarde de lei (2,36% din PIB).