Compania a înregistrat o evoluție pozitivă încă de la înființare, conducerea estimând pentru anul în curs o creștere de 10%. Rotec a fost înființată în anul 1971, având ca activitate principală producția echipamentelor de terasare, principalele produse ale companiei fiind rolele compactoare. Până în anul 2001, Rotec a funcționat ca și companie de stat, ulterior aceasta fiind privatizată.
În 2005, ca urmare a externalizării serviciului de aprovizionare, a luat ființă Camiro Import-Export, iar la începutul anului 2011, atelierele de forjare și tratament termic se separă de Rotec, luând astfel naștere Forja Rotec. Astfel, Rotec a devenit un grup de companii, format din trei firme – Rotec SA, Camiro Import-Export SRL și Forja Rotec SRL.
„Principala activitate pe care o desfășurăm include realizarea de produse metalice prin deformare plastică (forjare, presare), tratamente termice și operații automate. Indiferent de industria în care activează clienții noștri, de la petrol și gaze sau industria navală, până la energie, noi avem capacitatea de a le oferi soluția potrivită”, a declarat Neculai Vintilă, managerul general al societății Forja Rotec.
Produse pentru o varietate de industrii
Cu o echipă formată din peste 180 de angajați, principalele activități desfășurate de Forja Rotec includ fabricarea produselor metalice prin deformare plastică – forjare, presare și ștanțare a metalelor – tratamentul termic al metalelor și al operațiilor de prelucrare.
Forja Rotec produce peste 18.000 de tone/an, realizând și produse de până la 22 de tone/bucata
„Producem peste 18.000 de tone de materii prime în fiecare an și avem capacitatea de a realiza produse de până la 22 tone/bucata”, adaugă Neculai Vintilă, managerul general al Forja Rotec.
Produsele companiei se adresează, în principal, industriilor Petrolieră, Navală, Energie, Mecanică generală, Feroviară și Petrochimie, produsele Forja Rotec fiind utilizate în rafinăriile din întreaga lume.
Drept urmare, Forja Rotec exportă în mod direct aproximativ 25% din producție către țări precum Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia. Totodată, în mod indirect, prin intermediul altor firme, cum ar fi Cameron – parte a grupului Schlumberger – și Uztel SA, Forja Rotec exportă aproximativ 55% din producție, restul fiind destinat clienților din țară, printre care se regăsesc Reșița Reductoare și Regenerabile SA, Popeci Utilaj Greu SA, Rotec SA, Vulcan SA și Promex SA.
Proiecte de cercetare – dezvoltare
Alături de producție, o altă activitate care se bucură de atenția deosebită a companiei este cea de Cercetare – Dezvoltare.
În parteneriat cu alte instituții de cercetare, Forja Rotec a dezvoltat proiecte importante în domeniul său de activitate. Cel mai recent astfel de proiect s-a desfășurat în perioada 2014-2016, în colaborare cu METAV Cercetare și Dezvoltare SA și Universitatea Politehnică din București, având ca temă Tenacitatea ridicată a aliajelor microaliate de oțel nanoprecipitate.
Compania are în curs de desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare, în colaborare cu Universitatea Politehnica București
De asemenea, Forja Rotec are în curs de desfășurare un nou proiect de cercetare, început în anul 2016 și al cărui termen de finalizare este anul 2018. Acesta este realizat în colaborare cu Universitatea Politehnică din București și are ca temă Optimizarea procesului termomecanic de forjare la anumite oțeluri de tip super-duplex.
Atuuri pentru o afacere de succes
Succesul Forja Rotec se bazează pe o serie de avantaje competitive, datorită cărora compania a fost aleasă de importanți parteneri din diferite industrii. Astfel, pe lângă faptul că oferă o gamă completă de servicii (forjare – prelucrare mecanică – tratament termic secundar), Forja Rotec asigură clienților săi termene scurte de execuție prin asigurarea bazei de materie primă din stoc, precum și de o calitate deosebită a produselor.
Avantajele competitive care diferențiază Forja Rotec de alte companii cu același domeniu de activitate sunt gama completă de servicii oferite, termenele scurte de execuție și calitatea asigurată de un personal calificat și un laborator modern.
Compania beneficiază de un laborator modern, deținând certificări pentru toate industriile cărora se adresează: ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001; DNV-GL – Det Norske Veritas, pentru nave, Organism Norvegian; ABS – ABS Materials Houston, pentru nave, Organism American; PED – Bureau Veritas, pentru vase sub presiune , Organism Francez; AFER – Autoritatea Feroviara Română; Lloyd’s Register – Organism Britanic.
Totodată, Forja Rotec se bucură de un personal instruit NDE, angajații companiei fiind într-o continuă formare, atât la locul de muncă, precum și prin cursuri de pregătire externă.
În ceea ce privește planurile de dezvoltare, cea mai recentă investiție a companiei s-a axat pe creșterea productivității, compania achiziționând o linie de forjare hidraulică PH1600tf și manipulator de 16 tone, iar pentru perioada următoare, 2017-2018, societatea are în plan achiziționarea unui fierăstrău pentru debitat oțel cu diametru maxim de 1.200 mm.
Din punct de vedere financiar, Forja Rotec a avut o evoluție ascendentă încă de la înființare, compania încheind anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 79 de milioane de lei. Anul în curs întărește această poziție, conducerea companiei estimând o creștere de aproximativ 10% față de anul precedent.