Slide

Editie Aprilie

Formarea continuă, o necesitate pentru angajați și companii

01.04.2014

Investițiile în angajații unei companii sunt de fapt investiții directe în viitorul companiei. După o perioadă în care atât marile companii, cât și cele medii sau mici au încercat  să taie fondurile pentru a trece cu bine de anii marcați de criza economică, acum lucrurile încep ușor, ușor să își revină. Din păcate, în multe sectoare acest lucru nu înseamnă că și veniturile și profitul încep să se stabilizeze, dar putem vorbi din nou despre cursuri speciale pentru angajați și investiții în formarea acestora.

Specialiștii în resurse umane sunt de părere că în cele mai multe dintre cazuri trainingul angajaților nu aduce doar beneficii pentru companii, ci există o creștere a productivității, efect care are loc instant. Asta pentru că salariații nu doar că au învățat ceva nou care poate fi pus în practică rapid la locul de muncă, dar simt că angajatorul investește în ei și astfel le crește moralul, chiar dacă nu există și alte beneficii de ordin financiar. Pentru asta însă, trebuie să existe o echipă dedicată procesului de training, care să conceapă nu doar nevoile companiei, ci și un plan clar de dezvoltare și o strategie care să conducă la rezultate exacte ale unui astfel de proces. Fără a exista un plan pe termen mediu sau lung, dezvoltarea angajaților nu va acoperi toate punctele cheie, iar angajații vor învăța punctual doar anumite lucruri care nu se pot aplica sau modifica apoi pentru a fi necesare pe termen mai lung, cu beneficii aduse ambelor părți implicate.

Implementarea unui proces de training la locul de muncă nu este facilă, dar nici extrem de dificilă pentru companii. În primul rând trebuie să se țină cont de faptul că materialele de curs și suportul logistic sau “sala de clasă” există deja, întrucât aceste cursuri pot avea loc chiar în biroul celor vizați, loc de altfel chiar recomandat pentru că angajații vor putea aplica mai rapid lucrurile învățate. Singurul cost efectiv al companiei este legat de bugetul destinat unui trainer care să susțină cursurile. Este drept, perioada de timp dedicată cursurilor este, în fapt, parte din programul salariaților, iar asta înseamnă că pe perioada trainingului orarul de lucru este clar micșorat, însă, la final, postul fiecăruia dintre participanți va fi îmbogățit. Acumularea de cunoștințe presupune, desigur, și creșterea gradului de responsabilitate la locul de muncă, astfel că acest lucru va oferi angajaților un mai bun control asupra modalității în care își prioritizează sarcinile și finalizează task-urile și nu în ultimul rând rezultate mai bune pentru companie.

Pașii pentru un training de succes

Planul corect al unui training benefic presupune nu doar o organizare bună, dar și posibilitatea de a putea măsura, clar, rezultatele la finalul acestuia. Așadar, indiferent de mărimea unei companii, este necesară o strategie bine pusă la punct, în legătură cu specificul societăţii în cauză.

Primul lucru care trebuie luat în considerare este să se identifice nevoile societății. Simplu spus, cum se descurcă acum angajații la locul de muncă și care sunt așteptările privind modificările care vor avea loc. Producție mai ridicată, un mai bun management al timpului, folosirea unor programe mai complexe, o mai bună comunicare între colegii de birou sau între departamente, fuziunea unor departamente sau dezvoltarea sarcinilor salariaților ori acoperirea unei arii mai mari de responsabilități – acesta sunt doar câteva dintre posibilele nevoi ale salariaților, ce se doresc a fi atinse de un astfel de curs. În cazul în care simțiți că este necesară o schimbare în acest sens, dar nu știți exact care sunt nevoile efective ale echipelor, puteți să întrebați chiar individual angajații, care vor putea răspunde cel mai sincer la întrebările legate de o performanță mai bună la locul de muncă.

Planificarea unui training este de asemenea crucială. Puteți alege angajarea unui specialist pe o perioadă determinată de timp, găsirea unui trainer care să ofere cursuri constant angajaților sau să apelați la o companie specializată. Există societăți care doresc ca trainingul să fie derulat la birourile salariaților, altele care își trimit angajații în alte locații externe. Totul depinde de cerințele acestor cursuri de perfecționare și de abilitățile ce se doresc a fi dezvoltate.

Comunicarea către cei implicați legat de obiectivele și așteptările programelor este extrem de importantă. Există posibilitatea ca uneori angajații să se concentreze asupra unor lucruri nesemnificative pentru planurile companiei, așadar este indicat ca încă de la începutul programului acestora să li se comunice așteptările. La fel de importantă ca acceptarea obiectivelor este și punerea lor în practică încă din timpul cursurilor. Asta va conduce mai ușor la identificarea de lacune care pot fi rezolvate rapid, atâta timp cât au fost descoperite în timpul programelor și nu după finalul trainingului.

Toate de mai sus vor ajuta la o mai bună și corectă calculare a rezultatelor cursurilor. Chiar dacă de cele mai multe ori la finalul trainingului cursanții completează un formular prin care își exprimă gradul de satisfacție asupra programelor și nivelul de cunoștințe în urma acestora, beneficiile exacte și directe se pot vedea doar după o anumită perioadă de timp, perioadă care variază în funcție de specificul companiilor și obiectivelor programelor, de regulă este vorba de două, trei luni, numai în cazuri speciale perioada fiind mai lungă. Doar o analiză prudentă a impactului asupra muncii și rezultatelor angajaților poate oferi o viziune clară asupra beneficiilor asupra departamentului și organizației de un program de training corect, aflat în corelare cu nevoile și așteptările companiei implicate în acest proces complex.