Monitorul Preturilor Carburantilor

FORT: Menţinerea supraaccizei la carburanţi este o gravă eroare

14.12.2016

Menţinerea supraaccizei la carburanţi poate reprezenta o gravă eroare a actualului sau viitorului Guvern, consideră Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT. Reprezentanţii asociaţiei spun că înainte de introducerea supraccizei au avertizat Executivul faţă de efectele negative care vor afecta bugetul de stat.

„Aşa cum a recunoscut ulterior şi fostul premier Victor Ponta, această măsură nu a adus absolut deloc beneficii şi nici nu se cunoaşte impactul real. Cert este faptul că o mare parte a consumului de carburant pentru activităţile de transport s-a relocat în Europa, iar bugetul de stat a fost afectat. În acelaşi timp, lucrările de dezvoltare a infrastructurii rutiere au stagnat în contextul în care sumele colectate aveau clar această destinaţie”, a precizat sursa citată.

În acest contex, FORT solicită actualului Guvern să respecte prevederile codului fiscal în vigoare şi angajamentul asumat şi reaminteşte public faptul că măsură de introducere a supraaccizei trebuia să fie funcţională doar până în decembrie 2015, timp în care impactul trebuia măsurat şi prezentat transparent tuturor celor afectaţi, persoane fizice şi juridice.

„Nu există nici o motivaţie pentru menţinerea acestei măsuri aberante şi nejustificate sau pentru modificarea codului fiscal în vigoare. Preţurile la pompă trebuie să scadă şi doar asta trebuie să fie preocuparea viitorului guvern”, spun reprezentanţii Federaţiei.

De asemenea, FORT solicită urgent consultări pe această tema, ocazie cu care să fie prezentate toate cifrele legate de încasări, impact negativ, utilizarea sumelor, etc.

„Era de aşteptat că anul 2017 să înceapă la fel de prost pentru piaţa de transport autohton, greu încercată anul acesta din cauza tarifelor la poliţele RCA. În cazul în care nu se aplică prevederile codului fiscal referitoare la supraacciza, FORT este pregătită să reia protestele din Piaţă Guvernului chiar la începutul anului”, potrivit transportatorilor.