Stiri: Fără categorie

Forța de muncă va crește, la nivel global, cu 9,3% în 2016

08.06.2016

Anul 2016 este anul schimbărilor pe piața muncii. Astfel, 59% dintre companiile de tip antreprenorial intenționează să crească numărul salariaților în acest an, un salt semnificativ față de anul 2015, când angajările au atins un procent de 47%.

Datele se bazează pe studiul realizat de EY Global Job Creation Survey 2016, derulat în rândul a 2.700 de antreprenori din întreaga lume și a fost lansat în cadrul evenimentului EY World Entrepreneur of The Year, care are loc în aceste zile la Monte Carlo.

Conform sondajului, antreprenorii estimează o creștere a forței de muncă cu 9,3% și se așteaptă ca 12% dintre noii angajați să fie tineri aflați la primul loc de muncă. De asemenea, 71% dintre oamenii de afaceri din România intenționau să crească numărul de angajați în 2016.

„Inovațiile tehnologice transformă industrii și modele de afaceri. Aceste evoluții rapide vor avea un impact semnificativ asupra pieței forței de muncă, asupra sistemelor educaționale și vor genera provocări serioase la adresa sistemelor de reglementare. În acest climat dominat de incertitudine și schimbare, antreprenorii sunt cei care văd oportunități și continuă să genereze locuri de muncă într-un ritm mai mare față de restul angajatorilor”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Rezultatele studiului evidențiază faptul că antreprenorii care pun accent pe tehnologii disruptive sau pe inovație fac angajări într-un ritm mult mai rapid față de restul antreprenorilor respondenți. Astfel, companiile antreprenoriale care generează schimbarea regulilor sectorului în care activează (companii disruptive) se așteaptă la o creștere de 18% a forței de muncă în 2016, un procent dublu față de cifra medie globală.

„Rezultatele studiului trag un semnal de alarmă pentru companiile care nu se concentrează pe inovație, schimbare sau strategii de business neconvenționale, deoarece riscă să fie depășite de jucătorii disruptivi, cei despre care studiul ne arată că urmăresc angajarea de talente care să-i ajute sa-și crească rapid afacerea”, susține Alexandru Lupea, Partener și Strategic Growth Markets Leader, EY România.