Stiri: Energie

Hidroelectrica

FP susţine listarea duală a Hidroelectrica, atât la BVB, cât și la bursa de la Londra

22.06.2016

Franklin Templeton, în calitate de administrator de investiții al Fondului Proprietatea, salută închiderea procedurii de insolvență a companiei Hidroelectrica, conform deciziei judecătorului sindic din data de 21 iunie.

Conform FP, compania a ieșit din lunga perioadă de insolvență mai sănătoasă și mai puternică, pregătită să valorifice potențialul enorm pe care îl deține și să se listeze pe bursa de valori.

“Dorim să-l felicităm pe administratorul judiciar Remus Borza pentru rezultatele remarcabile obținute de Hidroelectrica în ultimii patru ani și pentru dăruirea, angajamentul și contribuția sa la restructurarea companiei. Dintr-o companie cu pierderi, Hidroelectrica s-a transformat într-una foarte profitabilă, eficientă și competitivă. Administratorul judiciar a făcut eforturi remarcabile în ultimii patru ani și, în pofida numeroaselor provocări, a reușit să majoreze veniturile Hidroelectrica și să reducă cheltuielile operaționale, ceea ce a permis companiei să realizeze un cash flow pozitiv și implicit să iasă din insolvență”, a comentat Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

În plus, închiderea procedurii de insolvență deschide drumul către oferta publică inițială a Hidroelectrica, prima listare a unei companii de stat românești din ultimii doi ani și cea mai mare listare din istoria pieței locale de capital.

FP este un susținător puternic al IPO-ului companiei, care reprezintă un pas major către promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă.

“Suntem îngrijorați să vedem că, deși închiderea procedurii de insolvență era anticipată încă de anul trecut, Hidroelectrica nu are în prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat și numit în conformitate cu Ordonanța 109/2011. Acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie în viitorul apropiat. Îndemnăm Ministerul Energiei să accelereze procesul de numire a unui nou Consiliu de Supraveghere, care ar trebui urmat de numirea unei echipe profesioniste de management executiv. În special acum, după ieșirea din insolvență, Hidroelectrica are nevoie de un management puternic și hotărât, pentru a proteja valoarea creată pe parcursul acestui proces și pentru a genera în continuare valoare pentru acționarii actuali și viitori, în condițiile în care următoarea provocare importantă este listarea cu succes a companiei pe bursele de la București și Londra”, a adăugat Greg Konieczny.

Totdată, Fondul Proprietatea susține listarea duală a Hidroelectrica, atât la Bursa de Valori București, cât și la London Stock Exchange, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra pieței de capital românești, şi, în același timp, va asigura accesul companiei la o bază mai extinsă de investitori la momentul IPO-ului și ulterior, precum și o vizibilitate mai ridicată.

În plus, faţă de participația de 15% pe care statul intenționează să o listeze si pentru a contribui la o listare reușită a companiei, Fondul Proprietatea a propus vânzarea în cadrul IPO-ului a unei participații de 5% din propria deținere de 20%, precum și a unei participații de 3,74% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.