Stiri: Sanatate

FPTR: Protestăm faţă de modificările propuse pentru „Ana Aslan”. Reacţia menagerului Institutului

30.08.2016

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale medicinii româneşti, care de-a lungul a peste 70-80 de ani a devenit extrem de cunoscut în lumea întreagă, numele Anei Aslan fiind unul dintre reperele mondiale ale specialităţii de geriatrie şi gerontologie. Produsele gerovital şi derivatele lui, împreună cu ceilalţi factori naturali din ţara noastră au constituit motivaţia principală a reuşitei produsului turistic balnear românesc, pe piaţa mondială, de-a lungul anilor.

În ultima şedinţă, conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, a Comitetului Medical a Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, noul manager, Silvi Ifrim, a propus de câteva ori desfiinţarea Institutului sau schimbarea destinaţiei şi a specialității acestuia.

În schimb, managerul Silvi Ifrim precizează că nu doreşte desfiinţarea sau schimbarea destinaţiei Institutului.

FPTR protestează faţă de această iniţiativă şi solicită Guvernului României, primului ministru Dacian Cioloș, să intervină, pentru a se opune desfiinţării Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.

În prezent, toate staţiunile balneare din România, în special cele situate pe litoralul Marii Negre, au revenit puternic pe piaţa internă şi externă iar cifrele au crescut, constant, de-a lungul anilor.

Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”, reprezintă punctul de reper naţional şi nu numai, pentru formare şi perfecţionarea medicilor români şi străini de specialitate, fiind vectorul mondial al cercetării, locul unde anual se organizează Congresul Mondial de Gerontologie şi Geriatrie.

Managerul Institutului: Patronii din turism nu au motive de îngrijorare

Managerul Institului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” a transmis, într-o informare de presă, că nu doreşte desfiinţarea sau schimbarea destinaţiei. Astfel, Dr. Silvi Ifrim precizează că în structura Institului nu există un „Comitet Medical”, aşa cum precizează reprezentaţii FPTR.

„Există un Comitet Director şi un Consiliu Medical. Tot ce s-a discutat în şedinţele Comitetului Director şi ale Consiliului Medical este consemnat în procesele-verbale, care pot fi consultate. La şedintele Consiliului Medicale, managerul nu participă”, a explicat managerul Institutului Ana Aslan.

Silvi Ifrim a mai precizat că patronii din turismul românesc nu au motive de îngrijorare, având în vedere că în prezent sunt în derulare contracte cu parteneri din turismul medical.

„Nu am propus desfiinţarea Institutului pe care îl conduc. Dimpotrivă, am acceptat acest post tocmai din dorinţa de a ridica Institutul la un nivel demn de renumele pe care l-a avut. Pentru aceasta este nevoie de schimbări, dar nu în ceea ce priveşte destinaţia şi specialitatea. Specificul activităţii este combatarea efectelor îmbătrânirii, cu accent pe prevenire, în spiritul doamnei doctor Ana Aslan”, a explicat managerul Institutului.

Conform acesteia, atât timp cât avem deficienţe în domeniul condiţiiloe de cazare şi al serviciilor medicale, nu putem spera la o apreciere internaţională precum cea din perioada de glorie a produselor Gerovital.

„Este necesar să se rentabilizeze Institutul, care a terminat anul 2015 cu datorii. Activitatea trebuie să respecte riguros cerinţele legislaţiei actuale. Încerc, în limita atribuţiilor reduse pe care le am în calitate de manager interimar, să identific deficienţele care trebuie rezolvate şi posibilitatea de dezvoltare”, a încheiat Dr. Silvi Ifrim.