Stiri: Finante

Digitalizarea raportărilor fiscale în 2024.

Fraudă de 4,5 milioane de lei, descoperită de DGAF

14.11.2016

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a dispus, pe 8 noiembrie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul unui grup de firme din industria alcoolului, identificat de inspectorii antifraudă în cursul anului 2015, care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei.

Astfel, inspectorii antifraudă au identificat, în cursul anului 2015, un grup de trei societăți care a prejudiciat bugetul statului cu peste 4,5 milioane de lei, prin sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a impozitului pe profit și a accizelor aferente producției și comercializării de vinuri și băuturi alcoolice. În septembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii DIICOT. În 8 noiembrie 2016, aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de coordonatorul grupului.

Societățile controlate de inspectorii DGAF s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin omisiunea evidențierii, în actele contabile, ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Totodată, a fost comunicată organelor de urmărire penală și posibila săvârșire a unor fapte precum producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și ultrajul.

Conform sursei citate, în scopul creării unei aparențe de legalitate a operațiunilor realizate, societățile erau creditate periodic și sistematic cu importante sume de bani din surse necunoscute. Persoana care coordona activitățile grupului a tergiversat, prin orice mijloace, efectuarea controlului, interpunându-se mereu între organul de control și reprezentantul de drept al societății, în scopul sustragerii de la obligația legală de a pune la dispoziția inspectorilor antifraudă a tuturor documentelor și informațiilor necesare stabilirii stări de fapt fiscale.

În plus, în timpul controalelor antifraudă au fost identificate nereguli la achizițiile de struguri, producția de băuturi alcoolice și vânzarea fără documente justificative a acestora.