Stiri: IT&C

Fraude cu apeluri internationale

Fraude cu apeluri internaţionale. Avertismentul transmis de ANCOM

10.08.2021

Fraude cu apeluri internaţionale. ANCOM transmite un avertisment utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă privind apelurile pierdute sau apelurile primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc. Acestea pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie.

Frauda cu apeluri internaţionale pierdute

Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite.

Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat.

Costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

Cum eviţi acest tip de fraudă?

Cei care care întâmpină o astfel de situație sunt îndrumați să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.

Fraude cu apeluri internaţionale. Reclamaţii

Utilizatorii care întâlnesc acest tip de fraudă sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.

Citeşte şi Portarea numere telefon. Cele mai noi date publicat de ANCOM