Producatori

FSA Sisteme de Asamblare – concepte personalizate pentru industria auto

01.09.2015

Compania se axează pe o dezvoltare globală, mizând pe o extindere în domenii precum cel medical sau aeronautic. Proiectarea mecanică, electrică și software pentru echipamentele de asamblare, producție și asamblare, dar și transport, instalare și suport tehnic. Acestea sunt serviciile de realizare ale liniilor de asamblare și echipamentelor speciale la cheie realizate de FSA Sisteme de Asamblare, unul dintre cei mai importanți jucători din România și nu numai.

Cel mai important moment din istoria companiei a fost marcat în anul 2000, când firma franceză Fabricom Systemes d’Assemblage, lider european în domeniul liniilor de asamblare, a intrat în acționariatul companiei din România. Odată cu deschiderea și know-how-ul oferit, FSA Sisteme de Asamblare s-a bucurat și de expertiza companiei, stabilizându-și orientarea spre domeniul actual de activitate.

Un alt an important a fost 2009, când acționarii au acceptat ca FSA România să se adreseze direct clienților, devenind astfel autonomă din punct de vedere comercial, ceea ce i-a permis dezvoltarea spectaculoasă din ultimii ani. “Avem un portofoliu bogat de soluții. Noi nu vindem un produs al nostru, noi oferim clienților ceea ce au ei nevoie, conceput și personalizat după cerințele lor. O linie de asamblare nu este niciodată la fel cu alta pentru că produsul clienților noștri evoluează permanent, la fel ca și piața auto căreia ne adresăm. Alegerea este mai mult bazată pe încredere, produsele noastre înglobează un număr foarte mare de competențe, cum ar fi proiectare, automatizări, realizări mecanice și, nu în ultimul rând, management și inginerie mecanică”, ne-a declarat Dorin David, director general FSA Sisteme de Asamblare SRL.

Conducerea companiei spune că încrederea clienților față de companie și profesionalismul de care a dat dovadă până acum FSA Sisteme de Asamblare sunt motivele pentru care partenerii de afaceri le încredințează lucrări de sute sau milioane de euro. “Acestă încrederea se construiește atunci când clientul vine, ne cunoaște, vede cum lucrăm, cum suntem organizați, ce alte lucrări avem în atelier și își dă seama că tot ce facem corespunde cu așteptările sale. Ulterior, încrederea se consolidează după livrarea primei comenzi și a următoarelor”, a adăugat oficialul companiei.

Complexitate

Cu un portofoliu bogat de clienți compania oferă nu doar soluții concrete, dar și o experiență de peste 15 ani a societății pe plan local, la care se adaugă experiența de peste 50 de ani a grupului din care FSA Sisteme de Asamblare face parte. “Avem în spate experiența grupului din care facem parte și cu care avem permanent schimburi tehnice. Tot prin intermediul grupului avem răspândirea la nivel mondial, ceea ce ne permite să instalăm în același timp o line în România sau Europa, alta în China și alta în America. Toate acestea la prețuri românești”, explică directorul general al societății.

Cu peste 150 de angajați, din care 50 specializați în proiectare, compania este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de profil. Nu este de mirare așadar faptul că valorile societății sunt strâns legate de deschiderea la schimbarea continuă, iar oferta companiei se dorește a fi dezvoltată în mod constant.

Evoluția sectorului de activitate

Unul din cele mai importante proiecte recente ale FSA Sisteme de Asamblare a fost linia de asamblare motor pentru ștergătorul de parbriz, realizată pentru Valeo, în anul 2013. Este vorba despre o linie de asamblare semiautomată, cu 18 posturi, ce a fost instalată în Polonia, urmată de o a doua pentru China, realizată împreună cu specialiștii companiei din această regiune. Mai mult decât atât, a existat și o a treia linie de asamblare, tot în Polonia, iar programul va continua în următorii trei ani cu alte patru linii speciale.

Strict pentru piața din România, compania se bucură de parteneriate de lungă durată cu clienți importanți, precum Continental, TRW, Delphi, Honeywell, ai căror beneficiari finali sunt companii la fel de prestigioase, printre care Daimler, BMW, Audi sau Volkswagen. “În ultimii cinci ani activitatea FSA România a crescut constant, cu 15 – 20% pe an, și planul nostru de dezvoltare prevede o creștere asemănătoare și pentru următorii ani. Dacă adăugăm și diversificarea activității s-ar putea să reușim chiar și mai mult de atât. Diversificarea o vedem ca un supliment de activitate, nu ca un înlocuitor a ceea ce există deja”, ne-a declarat Dorin David, director general FSA Sisteme de Asamblare.

Toate proiectele companiei sunt văzute însă la nivel global. Spre exemplu, contractele semnate în Franța pot avea incluse țări precum România, Mexic sau Polonia pe partea de instalare. “La ora actuală exporturile sunt mai mari și este normal, ținând cont de faptul că țările de destinație au capacități industriale mult peste România. Țara noastră rămâne totuși o prioritate, pentru că proiectele sunt mai ușor de gestionat în limba maternă, distanțele mai scurte și, nu în ultimul rând, relațiile cu toți colaboratorii noștri sunt mai apropiate”, sunt de părere oficialii companiei.

Cu toate acestea însă, conducerea FSA Sisteme de Asamblare spune că proiectele mari, de peste un milion de euro, se decid în cele mai multe din cazuri în afara României, iar în ultimii doi ani, 30% din cifra de afaceri a companiei a avut ca destinație finală Polonia, chiar dacă multe dintre comenzi veneau din Franța sau  Germania.

Investiții de viitor

Cele mai importante investiții ale companiei sunt direcționate spre formarea salariaților. Cum nu există nicio unitate de învățământ care să specializeze angajații, bugetul destinat cursurilor speciale pentru aceștia este unul ridicat. Doar pentru anul curent sunt prevăzute nu mai puțin de 4.000 de ore de formare. “Am investit și în infrastructură, la final de 2013 am inaugurat un nou corp de birouri de 400 de metri pătrați, pentru a primi noi colegi, am extins hala de producție și montaj cu 500 de metri pătrați și continuăm să investim în toate dotările necesare desfășurării activității angajaților”, completează directorul general.

 

Obiectivul fixat pentru anul acesta a fost o cifră de afaceri de 45 de miloane lei, cu 22% mai mult decât în 2014 – ne-a declarat Dorin David, director general FSA Sisteme de Asamblare

 

În ceea ce privește investițiile planificate pentru viitor, se dorește o nouă extindere și o dezvoltare a capacității de producție cu 500 de metri pătrați.

În același timp există un plan de angajări, care prevede peste 20 de noi salariați până la finalul anului, în special automatiști și proiectanți mecanici sau tehnicieni. “Obiectivul fixat pentru anul acesta a fost o cifră de afaceri de 45 de milioane lei, cu 22% mai mult decât în 2014, iar la ora actuală putem confirma atingerea acestui obiectiv până la finalul anului. Planurile de viitor includ dezvoltarea competențelor personalului, pentru a asigura o creștere sănătoasă și stabilă a companiei, diversificarea spre alte domenii, cum ar fi cel medical sau aeronautic și confirmarea poziției de cel mai mare furnizor de soluții la cheie în domeniul asamblărilor automatizate din țară și chiar din Europa de sud – est”, ne-a declarat Dorin David, director general FSA Sisteme de Asamblare.