Compania urmărește creșterea cifrei de afaceri la 60 de milioane de euro până în anul 2020. Compania FSA Sisteme de Asamblare SRL, cu sediul în Cluj Napoca, a cunoscut în ultimii trei ani un ritm de creștere susținut, reușind să-și mărească anual cifra de afaceri netă într- un ritm de 25% până la 50%. Munca asiduă și rodnică care a contribuit la obținerea acestor rezultate a atras creșterea încrederii clienților care, pe lângă comenzile recurente, au încredințat companiei numeroase contracte cu valori care depășesc un milion de euro, cea mai mare depășind șase milioane de euro.
Principalul obiect de activitate al FSA Sisteme de Asamblare îl reprezintă proiectarea și realizarea liniilor de asamblare, domeniu ce se bazează pe know-how-ul câștigat de echipa de angajați în cei douăzeci de ani de activitate. Pentru a rămâne mereu în actualitate și a răspunde cerințelor clienților, angajații FSA se instruiesc în permanență, pentru că doar așa pot crea mașini pentru procese tehnologice nou asimilate de companie, folosind funcții, subansamble și componente pe care le integrează în liniile sale de asamblare.
„Inginerii noștri stăpânesc deja majoritatea proceselor de asamblare cum ar fi presări, înșurubări, deformări, nituire, sudură ultrasonică, tratament cu plasmă, marcare laser, control visio și dimensional, control de etanșeitate și, în general, toate funcțiile necesare pentru o linie de asamblare. Încorporarea de roboți, coboți, axe numerice, camere video și alte funcții complexe diverse dau viață mașinilor noastre”, ne-a declarat domnul Dorin David, Director General, FSA Sisteme de Asamblare.
În anul 2017, FSA Sisteme de Asamblare România a fost preluată de grupul american JR Automation
Activitatea de producție și aria de distribuție a companiei
FSA Sisteme de Asamblare are o structură compactă și deține o singură unitate proprie de producție în Cluj Napoca, cu suprafața de 3.500 mp, în care s-au amenajat spații moderne pentru birouri și pentru activitatea de montaj de linii de asamblare. În plus, compania a închiriat în vecinătate o suprafață de 2.500 mp pentru atelierul de uzinaj și pentru logistica FSA. Aceste investiții au fost necesare pentru ca actualul spațiu închiriat să fie adus la nivelul necesar de dotare și confort.
FSA dispune de propriul atelier de prelucrări mecanice, dotat cu 6 mașini cu comandă numerică, precum și de alte 15 mașini convenționale destinate așchierii. Pe lângă gama completă de aparate clasice pentru măsurare și control, inspectorii de calitate folosesc două mașini de ultimă generație pentru măsurători 3D.
În ceea ce privește aria tradițională de distribuție a FSA Sisteme de Asamblare, aceasta este constituită din țări ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Spania, Germania, Polonia, dar liniile de asamblare realizate de FSA pot fi găsite și în țări ca Africa de Sud, India, China și Mexic.
„În ultimul timp, am simțit o deschidere mai mare a clienților nostri pentru unități de producție situate în Bulgaria, Macedonia, Serbia și Ungaria și am încercat să îi urmăm acolo unde au nevoie de noi”, a continuat domnul Dorin David, Directorul General FSA Sisteme de Asamblare.
Avantajele competitive și piața pentru echipamente și sisteme de asamblare
Pe piața pentru echipamente și sisteme de asamblare se află jucători importanți din industria de automotive, companii care vin și investesc în România.
60% din vânzările firmei FSA din anul 2017 au fost orientate către site-uri românești ale unor mari multinaționale cu filiale la noi în țară
Orientarea FSA Sisteme de Asamblare spre necesitățile tehnologice ale clientului este un atu și un avantaj competitiv important al companiei. FSA este preocupată în permanență să ofere încredere clienților, a căror producție depinde de calitatea produselor realizate în fabrica proprie. De asemenea, un alt avantaj important este reprezentat de managementul fiecărui proiect, care garantează clientului siguranța că va obține ceea ce a comandat, că proiectul se desfășoară în direcția și cu cadența convenite la semnarea contractului.
„FSA este una din puținele companii românești de profil capabile să gestioneze proiecte de anvergură care depășesc frecvent 3 sau chiar 5 milioane de euro” a mai afirmat domnul Dorin David..
.Echipa de angajați ai FSA Sisteme de Asamblare
Datorită volumului crescut de activitate din ultimul timp, compania a avut nevoie de mai multă forță de muncă competentă, având ca obiectiv să ajungă la 210 angajați în 2018, față de 147, câți avea în anul 2015.
Pentru perioada următoare sunt programate atât cursuri și instruiri pentru lărgirea competențelor profesionale a angajaților, dar și pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și management. De menționat ar fi și organizarea de formări în secțiunea hard-skills, precum programarea PLC-urilor în TIA Portal, SIEMENS STEP 7, precum și programarea roboților industriali ABB, Fanuc sau Kuka Universal Robot etc.
Pentru a putea face față tuturor provocărilor, compania și-a propus ca în perspectivă să formeze propria echipă de formare profesională, iar pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, FSA prevede realizarea de centre de dezvoltare profesionale interne, soluție deja aplicată și confirmată prin formarea internă a operatorilor CNC din atelierul de prelucrări mecanice.
Rezultate economice și obiective de dezvoltare pentru viitor
În ceea ce privește rezultatele economice, FSA a înregistrat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 24,5 milioane de euro. Clienții tradiționali cu cele mai mari procente în vânzările FSA din 2017 au fost marii furnizori Tier 1 prezenți în indusria auto, care au unități de producție atât în România, cât și în alte țări.
Pentru 2018, conducerea estimează o creștere a vânzărilor la 30 milioane de euro, ținta firmei fiind de a atinge o cifră de afaceri de 60 milioane de euro până în anul 2020.
Pentru viitor, compania a planificat, de asemenea, o creștere a personalului la un numar de 380 de angajați, până în același an 2020, dintre care aproximativ 100 ar trebui să fie proiectanți pentru domeniile mecanic, electric, electronic, automatizări industriale și robotică. Alte obiective urmărite sunt extinderea suprafeței de producție la peste 10.000 metri pătrați și dublarea parcului de mașini unelte.