Fumatul, interzis în locurile publice

16.12.2015

Proiectul de lege pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost adoptat ieri de către Camera Deputaților, for decizional, cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri. Legea va intra în vigoare după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Forma votată este cea care a obținut raport favorabil din partea Comisiei de Sănătate.

„Este o victorie extraordinară a bunului simț în primul rând, apoi a politicilor de sănătate publică, de protecție a cetățenilor acestei țări. Este un răspuns pe care l-am dat, în sfârșit, unui strigăt de ajutor și de responsabilitate pe care tânăra generație ni-l adresează, de foarte mult timp, nouă, politicienilor: să îi oferim șansa unui trai sănătos, într-un mediu curat, neviciat”, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea, inițiatorul modificărilor la proiectul de lege care duce la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, în locurile de joacă pentru copii- indiferent dacă este închis sau în aer liber, în spaţiile închise de la locul de muncă, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private.

Există prevăzute doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile internaționale – în zona de tranzit, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat.

Sancțiunile pentru nerespectarea legii sunt mari: de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.