Stiri: Sanatate

Lista medicamentelor compensate 2022.

Fundația Valvis continuă să sprijine lupta anti-COVID-19

19.10.2020

Fundația Valvis continuă să sprijine lupta anti-COVID-19 prin donarea a 20.000 de tablete de Favipiravir. Medicamentele vor ajunge la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Fundația VALVIS este creatorul mărcilor AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dorna și LaDorna.

Fundația VALVIS. Favipiravir

Favipiravir, cunoscut și sub denumirea de Avigan, este un medicament antiviral aprobat pentru folosirea clinică în Japonia încă din 2014 și care a demonstrat eficacitate clinică împotriva bolii provocate de noul coronavirus. Asupra COVID -19 au fost inițiate numeroase teste cu multe antivirale, printre care și Favipiravir, dar nu existau date care să le susțină utilizarea.

Pe 17 martie 2020, Centrul Național pentru Dezvoltare Biotehnologică (China) a anunțat, în premieră, că medicamentul antiviral pentru gripă Favipiravir (T-705, Avigan) este eficient împotriva COVID – 19. Rezultatele au demonstrat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au devenit negativi la testarea pentru acest virus într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control (în 12 zile). Acest medicament și-a dovedit eficiența în tratarea bolnavilor diagnosticați cu coronavirus și este recunoscut și omologat în:

  • China
  • Rusia
  • India
  • Ungaria

Teste asupra calităților teurapeutice ale Favipiravir se fac în SUA, Canada, Italia, Germania și actualmente există aproximativ 41 de studii în desfășurare.

Fundația VALVIS. Teste clinice

Cele 20.000 de tablete de Favipiravir importate cu destinația Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș vor fi folosite în testele clinice, iar importul lor a fost posibil cu sprijinul Ministerului Sănătății si al Agenției Naționale a Medicamentului.

În vara anului curent, guvernul japonez a donat României o cantitate de 12.200 de astfel de tablete.

Încă de la începutul acestei perioade de crize sanitare, prin intermediul societăților și a Fundației VALVIS, Jean Valvis a ales să se implice direct prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție în lupta pentru combaterea acestei pandemiei.

Fundația VALVIS. Primele acţiuni umanitare

Într-o primă etapă, au fost demarate primele acțiuni umanitare cu un aport financiar de aproximativ 200.000 de euro. Acestea au constat în asigurarea necesarului de apă pentru spitalele din prima linie, donarea a:

  • 50.000 de măști de protecție,
  • 50.000 de mănuși,
  • 50.000 de botoși pentru personalul medical

De asemenea, s-a decis şi dotarea cu echipament PCR, în parteneriat cu alte companii locale.

Într-o a doua etapă, Fundația VALVIS a decis să cumpere și să doneze spitalului municipal din Vatra Dornei un echipament super performant pentru detectare calitativă in vitro a anticorpilor SARS-CoV-2, modelul Cobas e411 disk de la compania de prestigiu Roche Diagnostic, cu o capacitate de procesare a 70 teste pe oră. Cu un efort financiar de 100.000 Euro, această donație către Spitalul Vatra Dornei permite efectuarea testelor serologice și detectează prezenţa anticorpilor de tip imunoglobulină G (IgG, anticorp produs de sistemul imunitar în lupta cu noul virus).

Citeşte şi România, în topul țărilor UE cu cele mai importante creșteri ale comerțului electronic