Stiri: Agricultura

Fungicidul ZORVEC ENDAVIA

Fungicidul ZORVEC ENDAVIA, soluţia inovatoare pentru combaterea manei

18.02.2021

Fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA®, liderul incontestabil în combaterea manei este disponibil acum și în România. În 2020, toată Europa era șocată de propunerea de retragere a unei substanțe active eficiente și foarte folosită în combaterea manei: mancozeb. În acest context, pachetul Zorvec™ Enicade® care conține mancozeb mai poate fi comercializat până în luna iunie a acestui an.

„Într-o Europă în care cultivatorii de cartof, ceapă și usturoi nu mai vedeau soluții viabile în lupta contra manei, Corteva vine din nou cu o soluție salvatoare – fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA®”, a anunţat compania.

Fungicidul ZORVEC ENDAVIA. Substanţe active

ZORVEC™ ENDAVIA® este un fungicid care conține două substanțe active cu rol complementar și cu o formulare OD (dispersie în ulei).

Principalele beneficii ale fungicidului ZORVEC™ ENDAVIA® sunt:

• Noul standard în combaterea manei la cartof, ceapă și usturoi.

• Oferă cea mai bună protecție plantei în momentul aplicării, dar și după, având o sistemicitate ridicată care protejează chiar și noile creșteri.

• Prezintă protecție cu 3-4 zile mai mare decât principalul competitor.

• Nu prezintă rezistență încrucișată cu niciun fungicid.

• Amestec gata preparat, care nu necesită achiziționarea și manipularea a două produse și elimină o parte din ambalaje, protejând astfel și mediul.

• Rezistența foarte bună la spălare, deoarece conține o componentă foarte sistemică și una translaminară.

• Soluția perfectă pentru un bun management al rezistenței.

• Formulare pe bază de ulei ce asigură aderența și favorizează penetrarea țesutului plantei, pentru a oferi o protecție ridicată împotriva manei.

• Oferă posibilitatea managementului ciupercilor oomicete cu niște costuri mult mai reduse.

Cea mai importantă substanță activă din ZORVEC™ ENDAVIA® (oxathiapiprolin) este descoperită recent. Aceasta face parte dintr-o clasă nouă de fungicide – piperidinyl thiazol isoxazoline, grupa 49F.

Imediat ce a apărut pe lista de eficacitate a celor de la Euroblight (autoritate specializată în cercetarea și combaterea manei) ZORVEC™ ENDAVIA® a devenit rapid lider în întreaga lume și soluție de viitor în protejarea plantelor împotriva manei.

Produsul a făcut furori în piață și a captat atenția celor de la Blight watch, Crop tech, Potato review, reprezentând fungicidul de senzație al anului 2020.

Fungicidul ZORVEC ENDAVIA. Eficacitatea

Eficacitatea ZORVEC™ ENDAVIA® a reieșit din toate testările realizate, iar la ora actuală acest fungicid este prezent în toate schemele tehnologice din țări cu presiune ridicată de infecție a manei.

Studiile întreprinse au arătat că ZORVEC™ ENDAVIA® protejează chiar și frunzele care, în momentul aplicării, prezentau doar un sfert din dimensiunea normală, depășind astfel în sistemicitate chiar și pe cel mai sistemic fungicid de pe piață.

Datorită puterii oferite de sistemicitatea ridicată, fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA® protejează planta cu 3-4 zile mai mult decât marea majoritate a fungicidelor de pe piață. Amestecul unei substanțe active de o sistemicitate foarte înaltă cu una trans-laminară într-o formulare pe bază de ulei, conferă protecția neegalată și efectul anti-sporulant pe care fermierii îl doresc atunci când utilizează un fungicid contra manei.

De asemenea, graţie amestecului și formulării create de Corteva, fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA® este protejat de spălare la 20 de minute de la aplicare. Atât cartoful, cât și ceapa sau usturoiul sunt mari iubitoare de apă, însă prezența apei constituie mediul cel mai favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor oomicete, alături de temperaturi cuprinse între 10-25°C și de aici crește și riscul de infecție cu mană.

Aplicare

Aplicările fungicidelor specializate în combaterea ciupercilor oomicete sunt supuse unor riscuri ridicate de a crea forme rezistente ale bolii. Organizații întregi sunt implicate în studii ce privesc împiedicarea creării rezistenței și în găsirea soluțiilor optime pentru controlarea formelor deja descoperite.

În acest context, ZORVEC™ ENDAVIA® oferă alternativa optimă contra dezvoltării rezistenței ciupercilor oomicete.

În perioada creșterii intense vegetative a plantei, singura soluție de control a infecției cu mană era scurtarea perioadei dintre tratamente. Prin aplicarea fungicidului, acea perioadă de pauză dintre tratamente poate fi chiar crescută cu 3-4 zile. Se vor reduce astfel costurile cu tratamentele aplicate pe parcursul unui an.

Fungicidul ZORVEC ENDAVIA. Mana este o boală insidioasă

„Suntem la finele lunii februarie, iar în curând se va da startul lucrărilor de înființare a culturilor menționate mai sus. Fiind primul an de comercializare în Romania a fungicidului ZORVEC™ ENDAVIA® și datorită cererii foarte mari la nivel mondial, recomandarea noastră ar fi să îl achiziționați din timp.

Mana este o boala insidioasă, nu așteptați să vedeți primele semne ale prezenței ei, pentru a nu fi prea târziu. Luând în considerare atacurile de anul trecut, riscul apariției manei este destul de ridicat, oosporii (formele de rezistență) sunt în sol așteptând condițiile prielnice creării infecției primare, drept pentru care vă recomandăm să utilizați în primă fază tratamente cu fungicidul Dithane™ M-45, iar ulterior, în faza de creștere vegetativă intensă, să luați în calcul și utilizarea noului fungicid ZORVEC™ ENDAVIA® în alternanță cu Equation® Pro”, a afirmat Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Fungicide & Insecticide România & Rep. Moldova.

Conform acestuia, trebuie să utilizați ZORVEC™ ENDAVIA® de maxim patru ori pe sezon sau în cel mult trei aplicări succesive, iar în cazul presiunii scăzute de infecție alternați-l cu fungicide care au acțiune de contact.

Citeşte şi Competenţe angajare 2021. Ce abilităţi caută companiile?