Slide

Stiri: Social

FUTURE Student

FUTURE Student: Care sunt motivele pentru care elevii aleg să studieze în străinătate?

24.03.2022

FUTURE Student. În fiecare an, peste 6000 elevi de liceu aleg să studieze în cadrul unor universități din străinătate, conform ultimelor studii realizate de UNESCO și Organizația Națiunilor Unite. Marea Britanie, Danemarca sau Olanda se numără printre principalele preferințe ale tinerilor care vor să studieze în altă țară.

Ce facem după facultate?

„Ce facem după facultate în România? – aceasta este întrebarea pe care și-o pun majoritatea elevilor care decid la 18 ani să părăsească țara pentru oportunități diverse”, spun reprezentanţii programul FUTURE Student.

Diana este elevă în clasa a X-a în Iași și se pregătește deja pentru decizia legată de facultate.

„Programul mi se pare unul de care ar avea nevoie foarte mulți elevi din România, deoarece majoritatea aleg să plece din țară pentru că nu și-au găsit un job care să fie pentru ei. Ei bine, eu îmi doresc să rămân alături de cei dragi, aici, în România, însă mai mult de atât, când mă gândesc la viitor, totul se vede destul de în ceață. De fiecare dată mă blochez când aud întrebarea „și ce vrei să faci mai departe?” spune Diana care la începutul acestui an a aplicat în programul gratuit FUTURE Student.

FUTURE Student. Decizii conştiente

Peste 280 de elevi de liceu s-au înscris pe cele 50 de locuri din cadrul noului program FUTURE Student lansat oficial în România în luna februarie. Programul îi ajută pe elevii de liceu să ia decizii conștiente legate de facultate.

„Marea majoritate a elevilor decid să studieze într-o altă țară din cauza faptului că nu văd perspectivele la noi în țară. Deși ele există, marea majoritate a elevilor nu văd opțiunile de creștere și cum se pot dezvolta. Nu le cunosc pentru că nu știu de unde să le găsească. Mai mult, așa cum spunea și Diana elevii de liceu sunt în ceață atunci când se gândesc la ei și viitorul lor” spune Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE Student lansat alături de PEPCO România.

Prevenirea abandonului şcolar

Pentru a preveni abandonul școlar și a-i ajuta pe elevi să ia decizii clare atunci când își aleg facultatea, elevii de liceu parcurg în cadrul programului:

• 5 sesiuni de training online, gratuite bazate 100% pe #EducatieAltfel #FaraTeorie #FaraPowerPoint;

• Oportunitatea de a lucra practic în alegerea facultății;

• Sesiuni cu pregătire directă pentru facultate: interviuri, cum profiți la maxim de anii studenției, ce oportunități există pentru dezvoltare;

• Sesiuni 1 la 1 între elevi și studenții din diverse domenii de activitate;

• Oportunitatea de a afla ce pot face, concret, după ce termină facultatea.

FUTURE Student. Sesiuni de training

Peste 170 de elevi și profesori de liceu au început deja sesiunile de training în noul program FUTURE Student – Alege un viitor cu pasiune, ediția PEPCO România.

„Simt că mi-am deschis o parte din orizontul meu spre viitor” – spune Iasmina, elevă în clasa a XII-a.

Profesorii de liceu se implică pentru a aprofunda noi metode de predare pe care le pot folosi direct la clasă.

„Profesorii învață și văd direct metodele de predare pe care le aplicăm în sesiunile de training. Mai mult, ei văd și modul în care funcționează piața muncii și cum pot să îi ghideze pe elevi înspre deciziile corecte”, continuă Mădălina, trainer, consultant și fondatorul programului FUTURE Student.

Citeşte şi Programul FUTURE Student. 2 din 5 studenți abandonează facultatea. Ce este de făcut?