Telecomunicatii

Gadgeturi care ne fac viaţa mai uşoară

01.02.2016

Tehnologia a ajuns să ne schimbe şi să ne îmbunătăţească viaţa. Fie că este vorba de telefoane, de drone, tablete sau sisteme de navigare, toate aceste dispozitive inteligente au ajuns să ne schimbe viața, modul în care învăţăm, muncim şi chiar modul în care ne deplasăm.

În luna ianuarie, în Las Vegas, a avut loc cel mai important eveniment din domeniu IT –  Consumer and Electronics Show (CES) 2016. Bucurându-se de peste 170.000 de participanţi, în cadrul târgului au fost prezentate o serie de gadgeturi impresionante şi inovative, dispozitive atât de dezvoltate, încât în urmă cu un an nici nu ne imaginam că ar putea exista.

„Toată lumea spune că tehnologia reprezintă mai mult decât servicii şi produse. Tehnologia reprezintă modul în care putem îmbunătăți lumea şi să oferim speranţe pentru viitor. Tehnologia atinge, acum, fiecare parte a vieţii noaste, îmbunătăţindu-ne modul în care muncim, dormim, asigurându-ne siguranţa pe drumuri sau în casă, precum şi prevenind sau tratând anumite afecţiuni”, a afirmat Gary Shapiro, preşedinte şi CEO al Consumer Technology Association.

Prima dronă din lume care poate transporta oameni

În cadrul (CES) 2016 a fost lansat cel mai revoluţionar gadget care va schimba complet nu doar sectorul tehnologiei, ci şi pe cel al transportului. Este vorba de o dronă cu care se pot transporta oameni. Creată de oamenii de ştiinţă chinezi, drona  poate plimba o persoană şi, bineînțeles, bagajele de care această persoană are nevoie în călătoria sa.

Cu toate că prețul ei este foarte mare (între 200.000 și 300.000 de dolari), dispozitivul reprezintă o soluţie ideală pentru deplasarea în oraş. Aceasta poate zbura 23 de minute şi poate atinge o viteză maximă de 100 de kilometri pe oră.

O dronă cu care puteţi merge la serviciu costă între  200.000 și 300.000 de dolari

În plus, pasagerul nu are acces la comenzile dronei, ruta fiind stabilită la începutul călătoriei.

Cei care au creat acest dispozitiv afirmă că este extrem de sigur, iar până în prezent, drona a efectuat peste 100 de zboruri.

Maşini care se conduc singure

În domeniul transportului, drona de care am vorbit mai sus nu este singurul produs impresionant lansat la CES 2016. Astfel, au fost prezentate şi maşini pe care puteţi să le conduceţi şi dacă nu aveţi permis.

Au fost prezentate mai multe versiuni ale automobilelor care se conduc singure, produse de KIA, Google sau Uber.

Cu siguranţă va mai dura ceva timp până când aceste maşini vor apărea la scară largă şi vor fi folosite în marile oraşe, însă este bine de ştiut că producătorii se concentreză din ce în ce mai mult pe acest tip de autovehicule şi că în curând le vom vedea pe stradă.

Primul smartphone cu procesorul Snapdragon 820

De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost prezentate şi cele mai noi telefoane inteligente și accesorii pentru acestea. Printre acestea se numără şi primul smartphone echipat cu procesorul Snapdragon 820.

Super-procesorul a fost lansat de compania chineză Letv, iar acesta a fost montat pentru noul telefon mobil Le Max Pro.

Ajutor de la roboţi

Roboţii au fost „răsfăţaţii” CES 2016, aceştia au primit un spaţiu expoziţional extrem de mare. Companiile prezente la eveniment au încercat să arate cum roboţii ne pot ajuta în casă, cum ne pot fi de folos în viaţa de zi cu zi.

Printre roboţii care au reuşit să impresioneze vizitatorii târgului de tehnologie s-au numărat robotul majordom, care ne ajută în treburile casnice, şi robotul care ajută copiii cu autism.

Robotul majordom, numit Mother de la  Sen.se, chiar are grijă de proprietarul lui

Robotul majordom, numit Mother de la  Sen.se, chiar are grijă de stăpânul lui: îi aduce aminte să îşi ia pastilele, îi spune unde şi-a pierdut cheile sau îi atrage atenţia dacă e prea frig în casă.

Un alt robot care a atras atenţia iubitorilor de gadgeturi este Bocco. Dispozitivul este specializat în a ţine legătura între părinţi şi copii şi are doar 15 centimetri. El înregistrează mesaje din partea părinţilor, pe care le transmite, după aceea, mai departe celor mici.

Cele mai neobişnuite gadgeturi

Printre cele mai neobişnuite gadgeturi prezentate la CES 2016 se numără pantofii cu încălzire şi contor de paşi şi ceasul deşteptător cu arome.

Pantofii  Smartshoe 001 permit reglarea temperaturii cu ajutorul smartphone-ului

Pantofii, numiţi Smartshoe 001, au fost lansaţi de o companie franceză (Zhor-Tech) şi permit reglarea temperaturii cu ajutorul smartphone-ului. De asemenea, aceştia numără paşii făcuţi, fiind mult mai precişi decât aplicaţiile standard de fitness.

Impresionant este şi Sensorwake, ceasul care nu te trezeşte cu o sonerie, ci cu mirosuri plăcute, la alegere, de cafea, zambile sau scorţişoară.

În acest an, Samsung a reuşit să uimească publicul de la CES prin aşa-numitele gadgeturi de purtat. Compania a prezentat diferite articole de haine sport, cu senzori încorporaţi, care măsoară diferiţi parametri fiziologici, precum pulsul sau ritmul cardiac.

Samsung a mai lansat şi display-ul rulabil, care poate fi folosit pentru smarphone-uri şi tablete

Televizoare mai subţiri şi fără ramă

De la CES 2016 nu au lipsit nici televizoarele. Specialiştii în domeniu spun că televizorul Samsung KS9500, cu ecran curbat, ar putea fi numit, cel mai probabil, televizorul anului 2016. De asemenea, dispozitivul nu are ramă şi  folosește nanocristale în ecranul de 10-biţi pentru o mai bună acuratețe a culorilor.

Cel mai subţire laptop din lume

Tot în cadrul CES 2016, Lenovo a prezentat cel mai subţire laptop din lume:  YOGA 900S.  În plus, acesta este mult mai uşor comparativ cu modelele anterioare, având doar 12,8 mm şi 999 g. Impresionant este și faptul că dispozitivul oferă o autonomie de până la 10,5 ore de redare video.

Noul televizor LG  UH9500 afișează peste un miliard de culori

LG a prezentat modelul LG UH9500, care are doar 6,6 milimetri grosime, marginile  sunt aproape insesizabile şi afișează peste un miliard de culori.

Nici Panasonic nu s-a lăsat mai prejos şi a lansat DX900, primul său TV Premium HD, care urmează să fie introdus pe piaţă în această primăvară.

Telefoane inteligente

În ceea ce priveşte telefoanele, se remarcă  Honor 5X, prezentat de Huawei. Este vorba de un smartphone metalic cu funcție de recunoaștere a amprentelor pentru buzunare mai puțin generoase. Telefonul are un ecran de 5,5 inch și un procesor de 64- biţi octa-core Snapdragon 615, cameră foto de 13 MP în spate și o baterie de 3.000 mAh.

De asemenea, LG a prezentat două telefoane noi, din seria K, LG K10 și K7. Cu toate că arată ca nişte smartphone-uri premium, prețul este specific telefoanelor din gama de mijloc.

Din păcate, Samsung, cel mai mare producător de telefoane inteligente din întreaga lume, nu a adus la CES 2016 mult – așteptatul model Galaxy S7.